Deskundigheidsbevordering Thuiszorg

Stichting Libertas Leiden biedt een breed pakket aan diensten op het gebied van wonen met zorg, thuiszorg en langer thuis wonen vanuit verschillende locaties in de stad Leiden en omstreken.

Libertas Leiden ziet een veranderende maatschappij waarin meer mensen een beroep doen op thuiszorg en waarin de zorgzwaarte toeneemt. Wijkverpleegkundigen en verzorgenden zien een grote variatie aan cliënten.
Dit project beoogt om onze zorgprofessionals te ondersteunen in het up-to-date houden van hun kennis rondom o.a. GGZ-problematiek, Positieve Gezondheid en dementie. Dit helpt hen bij het signaleren en inschatten van de aard, risico's en gevolgen van een ziektebeeld en het kiezen van de juiste en doelmatige zorg.

Projectresultaat

Het organiseren van intervisiebijeenkomsten voor de thuiszorg teams en intercollegiale toetsing voor de (wijk)verpleegkundigen met als doel versterken van de deskundigheid, onderlinge samenhang en leren van elkaars casuïstiek. Deskundigheid is versterkt op een aantal aspecten zoals GGZ-problematiek, Positieve Gezondheid in de thuissituatie.

Libertas ziet een toenemende GGZ -en dementieproblematiek in de thuissituatie door de vergrijzing en omdat mensen langer thuis (moeten) blijven wonen. Dit traject was erop gericht om de kennis en vaardigheden van medewerkers op peil te houden met specifieke aandacht voor professioneel handelen. Daarnaast waren de intervisiebijeenkomsten gericht op een eensluidende indicatiestelling bij cliënten met een vergelijkbare problematiek.

In de intervisie kwam ook naar voren dat medewerkers in toenemende mate worden geconfronteerd met "afwijkend" gedrag en grenzen moeten stellen. In dat kader is de training 'Signaleren, begrenzen en veiligheid voor medewerkers' gevolgd.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01746405
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Libertas Leiden