Intervisie en intercollegiale toetsing

Maatschappelijk Ondersteuningsbureau (MOB) biedt WLZ, ZVW en WMO zorg en ondersteuning in regio Amstelland, Drechtsteden en Rotterdam-Rijnmond.

Doel:

  • Het vergroten van de kwaliteit van het (eigen) professioneel handelen in het zorgproces.
  • Het bereiken van een leereffect voor de groep en het individu.
  • Het verkrijgen van nieuwe inzichten en verbetervoorstellen voor toekomstig professioneel handelen.
  • Kennis uitwisselen tussen de teams. Van elkaar leren en verbeteren.
  • Praktijk verbetering en kwaliteitsverbetering voor indiceren.
  • Eenduidigheid binnen de regio's. Praktijkvariatie verminderen.

Het bovenstaande moet uiteindelijk leiden tot verbetering van de kwaliteit van zorg- en dienstverlening aan de cliƫnt en het verbeteren en ontwikkelen van werkzaamheden door zorgmedewerkers.

Projectresultaat

Intervisiebijeenkomsten voor wijkverpleegkundigen, verpleegkundigen en zorgmedewerkers zijn opgezet en intercollegiale toetsingsbijeenkomsten voor de wijkverpleegkundigen. De wijkverpleegkundigen hebben onderling intervisiebijeenkomsten gehad en intercollegiale toetsingsbijeenkomsten met een coach gehouden om het eigen professioneel handelen laten toetsen. De zorgteams, bestaande uit wijkverpleegkundigen, verpleegkundigen en zorgmedewerkers hebben ook intervisies gehouden.

De volgende resultaten zijn behaald:

  • Het vergroten van de kwaliteit van het (eigen) professioneel handelen in het zorgproces.
  • Het bereiken van een leereffect voor de groep en het individu.
  • Het verkrijgen van nieuwe inzichten en verbetervoorstellen voor toekomstig professioneel handelen, kennis uitwisselen tussen de teams, van elkaar leren en verbeteren, praktijk verbetering en kwaliteitsverbetering voor indiceren en eenduidigheid binnen de teams en vermindering van praktijkvariatie.

Intern zijn evaluaties uitgevoerd d.m.v. een vragenlijst en evaluatiegesprekken. Hieruit bleek dat de medewerkers zeer tevreden waren met intervisie en intercollegiale toetsing. Naar aanleiding van de resultaten, waar onder andere kon worden gezien dat medewerkers zich persoonlijk konden ontwikkelen en proces verbeteren met positieve invloed op kwaliteit van zorg, heeft MOB besloten om dit te blijven doen na de subsidieperiode.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01746125
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager MOB Maatschappelijk Ondersteuningsbureau B.V.