Kwaliteitsverbetering wijkverpleging Thuisbasis Brabant

De thuiszorgteams van Zorgcoöperatie Thuisbasis Nederland (ZTBN) zijn actief in Breda, Eindhoven, 's-Hertogenbosch, Oisterwijk en Tilburg.

ZTBN heeft middels deze SOW-aanvraag een tweeledig doel. Het doel is om in een periode van 17 maanden de methodiek IPH en tool inzake Positieve Gezondheid te implementeren. Dit wil ZTBN bij alle cliënten doen, voor een vergroting van de zelfredzaamheid van de mensen.Daarnaast wil ZTBN een verbetertraject uitvoeren om wijkverpleegkundigen op een meer efficiënte en effectieve manier te laten werken aan wondzorgcases. Hierin staat de introductie van een nieuwe Wondzorg Applicatie centraal, waarmee er veel sneller en beter en tevens op afstand aan cliënten wondzorg geboden kan worden door de wijkverpleegkundigen en waarbij de wondbehandelingsrapportage plaats moet gaan vinden in het NEDAP wonddossier (ECD).

Projectresultaat

  • ZTBN heeft ervoor gekozen om in het verpleegkundig proces het perspectief van de cliënt centraal te stellen aan de hand van het gespreksinstrument Positieve Gezondheid. Het perspectief van de cliënt wordt gecombineerd met het al bestaande perspectief van de zorgprofessional vormgegeven met behulp van het classificatie systeem Nanda Nic Noc.
  • Parallel hieraan heeft er een verdiepingsslag plaats gevonden in Mensgerichte Zorg onder begeleiding van Stichting Planetree Nederland. Als resultaat is er een basis gelegd om de verschuiving van ziekte naar veerkracht en betekenisvol leven in de dagelijkse praktijk uit te dragen door zorgprofessionals, in afstemming met cliënten. Dit is bereikt door een bewustwordingsproces op gang te brengen binnen de organisatie, extern trainen van een verpleegkundige resulterend in een gecertificeerde IPH trainer, extern trainen van wijkverpleegkundigen (module werken met Positieve Gezondheid) en intern trainen van de overige verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Cliënten van ZTBN hebben twee folders ontvangen waarin uitleg wordt gegeven over het gekozen gespreksinstrument en hoe ze deze zelf kunnen toepassen, ook als ze geen zorg meer ontvangen van ZTBN. Er is een implementatieplan ontwikkeld om het IPH gespreksinstrument te combineren met het classificatiesysteem Nanda Nic Noc binnen het verpleegkundig proces in het Elektronisch Cliënt Dossier Nedap.
  • Voor de verdieping van Mensgerichte Zorg is er een adviesgroep samengesteld waar ook een cliënt en mantelzorger aan hebben deelgenomen. Dit heeft geresulteerd in een Werkkompas dat zorgprofessionals richting geeft betreffende het uitdragen van Mensgerichte Zorg. Het Planetree organisatiemodel is hierbij als basis genomen, omdat van dit model is aangetoond dat dit door een systematische implementatie leidt tot een plezieriger werkcultuur, betere zorg, betere gezondheid en lagere kosten.
  • Daarnaast is een start gemaakt in het meelezen in documenten van het kwaliteitsmanagement systeem. Doelstelling hiervan is dat de technische taal vervangen wordt door taal dat aansluit bij het gedachtengoed van Positieve Gezondheid en Mensgerichte Zorg.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01745483
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Zorgcoöperatie Thuisbasis Brabant UA