Wijkverpleging in verbinding

Groenhuysen zet zich in voor overwegend ouderen in de regio Roosendaal. Zij bieden hen mogelijkheden om op eigen wijze het allerbeste uit hun dag te kunnen halen.

In lijn met het strategisch kompas 2021-2023 van Groenhuysen is voor de wijkverpleging een ontwikkelambitie benoemd. De SOW kan hieraan een positieve impuls geven. Door intervisie in de wijkteams in te voeren, wordt meer aandacht gecreëerd voor ontwikkeling van de medewerkers, wordt de persoonlijke groei gestimuleerd en worden nieuwe inzichten geboden aan de medewerkers. Door middel van de intercollegiale toetsing wordt men gestimuleerd na te denken over eigen handelen en gemaakte keuzes te onderbouwen. Daarnaast wordt door het opleiden van de wijkverpleegkundigen tot procesbegeleiders, de kennis en kunde in huis gehaald en gehouden om het 'leren en verbeteren' van de wijkverpleegkundigen te begeleiden.
De wijkverpleegkundigen willen het instrument Positieve Gezondheid implementeren. Bij Positieve Gezondheid is de afwezigheid van ziekten en beperkingen niet meer het uitgangspunt, maar het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren. Het gaat om veerkracht in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Al deze activiteiten dragen bij aan het realiseren van de strategische pijlers "Versterken door samenwerking", "Innovatie" en "Klaar voor de toekomst" uit het strategisch kompas. Ook sluit het aan bij de visie van Groenhuysen op de kwaliteit van leven en van zorg voor haar cliënten.

Projectresultaat

Om deskundigheid van de teams wijkverpleging te verbeteren zijn 3 actielijnen uitgezet:

  1. Implementeren intervisie in de wijkteams.
  2. Implementeren intercollegiale toetsing met de wijkverpleegkundigen.
  3. Opleiden van 4 wijkverpleegkundigen t.b.v. intercollegiale toetsing.

Groenhuysen heeft de intervisiebijeenkomsten voor de wijkteams georganiseerd en uitgevoerd. Hierdoor is het inzicht in eigen handelen vergroot en sluit deze ook veel beter aan bij de wensen en behoeften van haar cliënten. Na een positieve evaluatie is besloten de intervisiemethode te implementeren en de bijeenkomsten zullen vervolgens tweemaal per jaar plaatsvinden.
De maandelijkse bijeenkomsten intercollegiale toetsing, onder begeleiding van de vier opgeleide wijkverpleegkundigen, hebben geleid tot het structureel delen van kennis en inzichten, waardoor de wijkverpleegkundige de gemaakte keuzes t.a.v. de indicaties beter kan onderbouwen. Hierdoor is de kwaliteit van het professioneel handelen vergroot, wat ten goede komt aan de kwaliteit van het zorgplan van de cliënten.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01742930
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Groenhuysen