Doelgericht werken in de wijk

Rivas Zorggroep levert de volgende zorg: ziekenhuiszorg, woonzorg, verpleeghuiszorg, huren met zorg, wijkverpleging en revalidatie in de regio's Alblasserdam, Culemborg, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Land van Heusden en Altena, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht, Vijfheerenlanden en West-Betuwe.

De activiteiten die onder dit project vallen zijn:

  • Het opleiden van 8 wijkverpleegkundigen tot procesbegeleider van intercollegiale toetsing.
  • Het volgen van 2 intercollegiale toetsingsbijeenkomsten (gericht op indiceren) door alle wijkverpleegkundigen.
  • Het volgen van 3 intervisiesessies door alle teams ((wijk)verpleegkundigen en verzorgenden) onder begeleiding van de wijkverpleegkundigen, gericht op het doelgericht werken in de wijkverpleging n.a.v. de indicatiestelling.

Projectresultaat

  1. Het organiseren van 3 intervisiebijeenkomsten voor alle (wijk)verpleegkundigen en verzorgenden

    Er is een training georganiseerd voor wijkverpleegkundigen om te leren hoe meer doelgericht samen te werken met zijn/haar team. In deze training hebben de wijkverpleegkundigen geleerd wat doelgericht werken is, hoe je collega's daarbij kunt helpen en hoe je intervisie kan uitvoeren met collega teamleden. Na deze training hebben de wijkverpleegkundigen verschillende intervisiebijeenkomsten georganiseerd met hun teams. Tijdens deze bijeenkomsten hebben zij met hun teamleden actuele casuistiek besproken, het werken n.a.v. de indicatiestelling, de doelmatigheid en effectiviteit van de gegeven zorg. Hierin kwamen ook aspecten van positieve gezondheid aan de orde. In totaal hebben gemiddeld 304 verpleegkundigen/verzorgenden één keer intervisie gevolgd.
     
  2. Het inzetten van intercollegiale toetsing

    De opgeleide procesbegeleiders intercollegiale toetsing hebben aan 48 wijkverpleegkundigen 2x intercollegiale toetsingsbijeenkomsten gegeven. In deze bijeenkomsten hebben zij kritisch gekeken naar elkaars indicaties en hoe het indicatieproces is doorlopen. Het resultaat van deze bijeenkomsten is dat indicatiestellingen werden aangescherpt door het gesprek met andere wijkverpleegkundigen te hebben over de indicatie, door het stellen van kritische vragen.
     
  3. Een aantal wijkverpleegkundigen opleiden tot 'Procesbegeleider intercollegiale toetsing'

    Er zijn 4 wijkverpleegkundigen opgeleid tot procesbegeleider van de intercollegiale toetsing. Zij zijn hiervoor naar een opleiding van 3 dagen geweest bij V&VN. Hierdoor zijn zij deskundig geworden in het begeleiden van groepen wijkverpleegkundigen bij het stellen van indicaties. Zij hebben in totaal met elkaar 8 groepen intercollegiale toetsing 2x begeleid.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01740689
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Rivas Zorggroep