A. Verbeteren van de deskundigheid van de wijkverpleging – ZONL

Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) is de grootste aanbieder van verzorging en verpleging thuis in de gemeenten Noordoostpolder, Steenwijkerland en Urk.

Zorggroep Oude en Nieuwe Land wil indiceren middels een organisatie specifiek concept voor zorgverlening aan doelgroepen en type cliënten binnen de wijkverpleging (cliëntprofielen). De wijkverpleegkundige gebruikt dit concept als referentiekader bij het indiceren van zorg op maat. Met een dergelijk cliëntprofiel beschikt ZONL over meer collectief houvast voor de wijze waarop cliënten 'de maat wordt genomen', en heeft daarmee meer grip op de ontwikkeling van de doelmatigheid en kan dit aan alle stakeholders goed uitleggen. Vervolgens zal het werken met deze cliëntprofielen tijdens intervisie momenten en intercollegiale toetsing worden geoptimaliseerd/geborgd.

Projectresultaat

ZONL heeft specifieke cliëntprofielen ontwikkeld en ingevoerd bij diverse cliëntgroepen en deze toegelicht tijdens de wijkverpleegkundige bijeenkomsten. Er zijn intervisiebijeenkomsten gehouden aan de hand van de incidentmethode voor alle wijkverpleegkundigen.
Verder werd intercollegiale toetsing m.b.v. de specifieke cliëntprofielen toegepast. Dit heeft gezorgd voor doelmatiger inzet van zorg en cliënten werden in de juiste doelgroep geïndiceerd. Dit zorgt ervoor dat er eerder het gesprek met de cliënt wordt gestart over het perspectief van de cliënt en diens mantelzorger(s). Door dit project zijn er ook doelen aan het jaarplan van 2023 toegevoegd, omtrent inzet zorgtechnologie, meetinstrumenten en preventiezorg.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01735670
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Zorggroep Oude en Nieuwe Land