Verpleegkundig adviesgesprek

Thebe Zorg Thuis levert wijkverpleging, specialistische zorg, thuisbegeleiding en dagbesteding in 19 gemeenten in West- en Midden-Brabant. Daarnaast biedt zij zorg in woonzorgcentra in de regio.

De schaarste in de zorg leidt er geregeld toe dat teams geen ruimte hebben om zorg te leveren. De verwachting is dat dit in de toekomst steeds vaker zal voorkomen als er niets verandert. Tegelijk komt de focus meer te liggen op de eigen regie bij de cliënt en het netwerk. Als organisatie wil Thebe Zorg de focus verleggen van 'zorgen door te zorgen' naar 'zorgen door mee te denken en te adviseren'. Op die manier wordt de zelfredzaamheid vergroot en kunnen meer cliënten, die naast voorliggende oplossingen toch professionele zorg nodig hebben, door Thebe Zorg worden geholpen.

Projectresultaat

Thebe Zorg Thuis heeft het verpleegkundig adviesgesprek geïntroduceerd met het oog op de toegenomen behoefte aan eigen regie bij zorgvragers en de structurele schaarste in de zorg. Dit adviesgesprek vervangt het indicatiegesprek. In het verpleegkundig adviesgesprek worden, samen met de cliënt en naasten, behoeften en eigen mogelijkheden geïnventariseerd. Door de inzet van voorliggende oplossingen wordt zelfredzaamheid waar mogelijk behouden en vergroot en indien noodzakelijk wordt wijkverpleegkundige zorg geïndiceerd. Het verpleegkundig adviesgesprek is in 2021 aangemerkt als Good Practice in het netwerk Zinnige Zorg.

Als onderdeel van het implementatieplan voor het verpleegkundig adviesgesprek werden intervisiebijeenkomsten georganiseerd voor wijkverpleegkundigen. Deze intervisie heeft bijgedragen aan de noodzakelijke omslag in het denken over zorg en een daarbij passende, eenduidige werkwijze. Daarnaast ondersteunde intervisie het vertrouwd raken met het verpleegkundig adviesgesprek en is de kwaliteit van de gesprekken verbeterd. Wijkverpleegkundigen zijn goed bekend met het gesprek en de achterliggende visie op zorg en het verpleegkundig adviesgesprek wordt nu standaard gevoerd. Een enquête onder wijkverpleegkundigen laat zien dat de respondenten overwegend positief zijn over het verpleegkundig adviesgesprek en zich voldoende bekwaam voelen om het gesprek te voeren. Ervaren wordt dat het verpleegkundig adviesgesprek bijdraagt aan het behouden en vergroten van de eigen regie en zelfredzaamheid van cliënten en hun naasten.

Intervisie voorzag in de behoefte van wijkverpleegkundigen om in een vertrouwde groep ervaringen te delen en met en van elkaar leren. Intervisiegroepen krijgen de gelegenheid om de intervisie na de projectperiode voort te zetten wanneer zij dat wensen.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01733534
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Thebe Zorg Thuis B.V.