Positieve Gezondheid voor wijkverpleegkundigen en hun cliënten

De Zorggroep biedt intramurale zorg en bij cliënten thuis. Daarnaast biedt De Zorggroep ondersteuning aan thuiswonende ouderen zoals dagbesteding en thuisbegeleiding in de regio Noord- en Midden-Limburg.

Binnen De Zorggroep Noord- en Midden-Limburg staan positieve gezondheid en zorg en ondersteuning in vitale gemeenschappen centraal. Om beide concepten zo goed mogelijk in praktijk te brengen, ondersteunt men haar wijkverpleegkundigen o.a. door intervisiebijeenkomsten te organiseren. Tijdens de intervisie wordt casuïstiek op het gebied van het verpleegkundig proces besproken en leren de wijkverpleegkundigen van elkaar hoe ze indicaties en keuzes bij de start van de zorg beter kunnen onderbouwen en verantwoorden. Tevens worden de wijkteams getraind om het spinnenweb Positieve Gezondheid toe te passen bij de intake van de cliënt. Het spinnenweb richt zich op een aantal domeinen van gezondheid en geeft de cliënt de kans om zijn/haar eigen gezondheid op ieder domein een score te geven. Op deze manier ontstaat een gesprek tussen cliënt en zorgverlener over wat de cliënt goed kan, zelf wil doen of wilt bereiken. De cliënt neemt eigen regie over zijn/haar gezondheid. Daarop kan de zorgverlener samen met de cliënt bepalen wat de zorgvraag is en hoe hier invulling aan wordt gegeven.

Projectresultaat

Binnen alle wijkteams is minimaal één persoon aandachtsvelder Positieve Gezondheid. Daarnaast zijn er intervisiebijeenkomsten georganiseerd, die dienen als ondersteuning in het uitvoeren van het vak, conform de uitgangspunten van het kwaliteitskader wijkverpleging. In deze intervisiebijeenkomsten kwamen diverse thema's aan bod die het wijkverpleegkundig proces raken. In 2022 hebben er vier intervisies plaatsgevonden (maart, juni oktober en december). Op 27 september 2022 was er door De Zorggroep een symposium Positieve Gezondheid georganiseerd.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01742687
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Zorggroep Noord- en Midden-Limburg