Zelfbeoordeling cliënten en Thuisleefwijzer professionals

De Wever levert ondersteuning en zorg bij cliënten met dementie in de thuissituatie. Het werkgebied is Tilburg.

Doel: het verhogen van de zelfredzaamheid en het gevoel van eigen regie van zelfstandig wonende cliënten met dementie van De Wever, door de inzet van een zelfbeoordelingsinstrument.
Het project is primair gericht op implementatie en adoptie van het instrument bij de doelgroep cliënten.
Hoe meer cliënt en zijn/haar natuurlijk netwerk zelf kan uitzoeken en regelen, des te hoger het gevoel van eigen regie en des minder belasting op formele zorg.
Secundair wordt veel aandacht besteed aan ondersteuning en training onder haar wijkverpleegkundigen; het beoordelingsinstrument kan hen ook gestructureerd ondersteunen bij het bewegwijzeren van de cliënt in de thuissituatie.

Projectresultaat

Er worden verschillende fasen doorlopen, om te komen tot een hulpmiddelenzoeker (het zelfbeoordelingsinstrument voor De Wever) dat geschikt is voor thuiswonende mensen die leven met dementie (dit zijn personen met dementie en/of hun mantelzorgers). Van pril idee (fase 1) naar systemische verandering (fase 6), de 6 innovatiestappen van Murray, 2010.

In dit project worden 3 fasen doorlopen:

  • De eerste fase (idee) begint met het inzichtelijk maken van het probleem. Hiervoor is de literatuur geraadpleegd en is er kennis opgehaald uit het werkveld.
  • De tweede fase (concept) is het verzamelen van input voor een mogelijke oplossing voor het probleem. Waaraan moet een hulpmiddelenzoeker voldoen bij het vinden van hulpmiddelen die zullen worden gebruikt door mensen met dementie om hun zelfredzaamheid en eigen regie te verhogen?
  • De derde fase (prototyping) richt zich op de ontwikkeling van de hulpmiddelenzoeker. Er is een ontwerpgericht onderzoek gestart, dat explorerend van aard is. Bij dit praktijkonderzoek wordt doelbewust een ontwerp ingevoerd en getest, waardoor onderzoek en praktijkverbetering gelijktijdig plaatsvinden.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01743209
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting De Wever