Op naar een toekomstbestendige wijkverpleging

Anna voor Zorg biedt verpleging en verzorging thuis vanuit de ZVW en de WLZ, alsook individuele begeleiding, in de regio West-Brabant.

Anna voor Zorg is een thuiszorgorganisatie, die streeft naar het leveren van goede gezondheids- en welzijnszorg voor de inwoners binnen haar werkgebied.
Als kleinere zorgaanbieder ondervindt Stichting Anna voor Zorg momenteel bijzonder hoge administratieve lasten. Stichting Anna voor Zorg wil graag haar visie op gezondheid en welzijn in haar handelen tot uiting laten komen door de administratieve- en registratielasten te verlagen. Met de SOW-subsidie wil Stichting Anna voor Zorg stap voor stap en gecontroleerd naar een efficiëntere en meer digitale werkomgeving, waardoor er meer tijd overblijft voor de zorgvrager. Dit zal worden gedaan door onder andere schrapsessies te houden en de protocollen en het kwaliteitshandboek te reviseren.

Projectresultaat

  1. Urenregistratie, rapportagerichtlijnen en mutaties tijdens het leveren van zorg optimaliseren
    Anna voor Zorg heeft haar indicaties en rapportageprotocollen aangescherpt om de behoefte aan minutenregistraties te verminderen en haar richtlijnen rondom in- en uitloop van zorgmomenten aangepast. Hiermee heeft men bereikt dat, indien tijdens één route de uitloop en de inloop elkaar opheffen, er daar geen aparte tijdregistratie voor moet worden uitgevoerd. Dit heeft als gevolg dat de wijkverpleegkundigen minder tijd kwijt zijn aan het beoordelen of in- en uitloop tijdens een route om incidentele of structurele wijzigingen gaat.
     
  2. Papierarm tot papierloos werken
    Documenten die eerder door de zorgvragers op papier worden ondertekend, worden inmiddels digitaal ondertekend. Hierdoor kunnen de wijkverpleegkundigen sneller, gemakkelijker en op afstand beoordelen of een dossier volledig door de zorgvrager is ondertekend, en wordt er minimaal één klantbezoek per zorgvrager bespaard, omdat documenten niet meer eerst op kantoor worden uitgeprint om daarna door de zorgvrager te laten ondertekenen. Anna voor Zorg werkt dus ook papierarmer.
     
  3. Administratieve belasting door checklijsten, meetinstrumenten en evaluatiemomenten inrichten naar inzicht van de verpleegkundige en minder gericht op regels
    Anna voor Zorg heeft een nieuw auditdocument ontwikkeld, aan de hand van welke zij de vastlegging van waarnemingen heeft vereenvoudigd tot keuzeopties. Deze worden geautomatiseerd verwerkt tot grafieken. Hiermee heeft Anna voor Zorg haar audits en het verwerken van de resultaten sterk vereenvoudigd, waardoor de wijkverpleegkundigen tijd besparen op zowel het uitvoeren, als het uitwerken van interne audits.
     
  4. Organisatie-brede kwaliteitshandboek vereenvoudigen en verduidelijken
    Anna voor Zorg heeft de toegangsrechten voor alle medewerkers opnieuw beoordeeld, heeft de groepsindelingen aangescherpt en heeft de toegangsrechten aangepast, zodat zorgverleners alleen de voor hen relevante documenten kunnen inzien. Hierdoor hebben de zorgverleners een beter beeld van welke ondersteuning ze zelf uit het kwaliteitshandboek kunnen halen en stellen gerichter vragen aan de wijkverpleegkundigen. De wijkverpleegkundigen krijgen vervolgens minder vragen over onderwerpen die medewerkers nu zelf in het handboek kunnen vinden en raadplegen.
     
  5. Vragen en interne informatieverzoeken beter kanaliseren en analyseren
    Anna voor Zorg heeft gestandaardiseerde digitale vragenlijsten in haar kwaliteitssysteem opgenomen. Via deze vragenlijsten komen nu steeds meer vragen binnen en worden antwoorden gevonden op vragen die anders aan een collega of een wijkverpleegkundige zouden worden gesteld.
     
  6. Meer aandacht besteden aan het toetsen of de geleverde zorg, die past bij de zorgbehoefte van de zorgvrager
    Anna voor Zorg heeft haar systeem van Eerst Verantwoordelijke Verzorgende/verpleegkundige (EVV'er) en aandachtsvelders aangescherpt. Hiermee heeft zij bereikt dat haar team de zorgbehoefte van de zorgvragers beter en bewuster monitort, waardoor de wijkverpleegkundige hier minder tijd aan hoeft te besteden en steeds vaker alleen hoeft te acteren op momenten dat de zorgbehoefte echt is veranderd.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01746938
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Anna voor Zorg