Het opzetten van een duurzaam team 'herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging'
Omring is een VVT (verpleeg-, verzorg- en thuiszorg) organisatie in de regio Noord-Holland-Noord.
Doel: het opzetten van een duurzaam team ‘herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging’ door middel van samenwerking in de regio Noord-Holland-Noord om gezamenlijk:
- Voort te bouwen op/uitbreiden van de huidige samenwerking op het gebied van:
• onplanbare nachtzorg.
• ELV-coördinatie.
• verpleegtechnische zorg.
• samenwerking tussen de huisarts en de verpleegkundige ouderenzorg.
• veilige en versnelde manier van gegevensuitwisseling tussen VVT organisaties en ziekenhuizen. - Te onderzoeken of het haalbaar is om binnen de gemeente Schagen en Hollands Kroon een samenwerkend wijkteam op te richten. Dit onderzoek zal starten binnen een stuurgroep waar de samenwerkingsafspraken, voorwaarden en te ondernemen acties worden afgestemd. Vervolgens zal per wijk een projectgroep op operationeel niveau vormgeven aan overleg en coördinatie om te komen tot een herkenbaar en aanspreekbaar wijkteam.
- Een stuurgroep de opdracht te geven om verder te verkennen welke beleidsmatige vraagstukken er liggen op het gebied van de wijk op regionaal niveau.
- Twee projectgroepen de opdracht geven om verder te verkennen wat er nodig is om de eigen wijk op lokaal niveau herkenbaar en aanspreekbaar te organiseren.
Projectresultaat
Sinds 2021 loopt het project Herkenbare en Aanspreekbare Wijkverpleging in de wijk Schagen-Groeneweg en Wieringerwerf. Het project heeft de naam EOS gekregen (naar de samenwerkingspartners Evean, Omring en WZG Samen). EOS is de godin van de ochtendstond en staat daarmee synoniem voor een nieuwe dag, nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen.
Dankzij project EOS hebben de wijkverpleegkundigen in beide wijken hun netwerk uitgebreid. Het project heeft ervoor gezorgd dat dat wijkverpleegkundigen elkaar hebben leren kennen over de grenzen van hun eigen organisatie heen en dat zij gezamenlijk een betere kennis hebben gekregen van de sociale kaart in de regio. Daarnaast weten samenwerkingspartners in de wijk, zoals huisartsen, POH, mantelzorgnetwerk, vrijwilligersorganisaties, welzijnswerk en casemanagers dementie elkaar en de wijkverpleegkundigen nu beter te vinden.
Voor de bewoners van de wijk Groeneweg in Schagen hebben de EOS wijkverpleegkundigen een plekje gevonden tijdens de wekelijkse "doet en ontmoet" inloopbijeenkomst van Zorg en Welzijn in het gebouw van wijkvereniging Groeneweg. De bewoners van de wijk (en omgeving) hebben nu om de week op de dinsdagmiddag een vaste plaats waar zij de wijkverpleegkundigen uit de wijk kunnen ontmoeten en hun vragen kunnen stellen. Afwisselend is er een wijkverpleegkundige van één van de drie organisaties aanwezig. Daarnaast is er een basis gelegd voor een jaarlijks Symposium voor de zorg- en welzijnspartijen in de regio. Op 17 oktober 2023 vond het eerste symposium plaats.
In Wieringerwerf hebben de EOS partners de basis gelegd voor een organisatie overstijgend overleg, waar alle in de wijk samenwerkende (zorg- en welzijns-)disciplines op basis van casuïstiek met elkaar in gesprek gaan. Door het gezamenlijk bespreken van een casus leren de partijen in de wijk elkaar goed kennen en krijgen zij een juist inzicht in ieders expertise. Voor de bewoners van de wijk betekent dit dat diensten binnen de wijk beter worden gestroomlijnd en hun hulpverleners elkaar kennen en elkaar snel en gemakkelijk weten te vinden.
Beide wijken gebruiken als gemeenschappelijke vorm het principe van Positieve Gezondheid: "uitgaan van het vermogen om je aan te passen en eigen regie te voeren". Door het houden van gezamenlijke intercollegiale toetsing tussen alle betrokken wijkverpleegkundigen, ontstaat er een methodische gestructureerde manier van werken waarin alle partijen, ondanks hun eigenheid, stroomlijnen op de professionele standaard van de wijkverpleegkundigen. Hierdoor wordt praktijkvariatie in de indicatiestelling teruggedrongen.