Samenwerking in de nacht

Amaris Zorggroep levert professionele zorg en dienstverlening die past bij de persoonlijke wensen en behoeften van de cliënt, in de regio's Gooi- en Vechtstreek en Eemland.

Met de toenemende vraag naar wijkverpleging is het belangrijk dat het schaarse personeel zo slim mogelijk wordt ingezet in de wijk om elke cliënt de juiste zorg te kunnen blijven bieden. Dit door goed samen te werken, overlap met andere professionals te voorkomen en technologische ontwikkelingen te benutten. Door de avond- en nachtzorg in de wijkverpleging efficiënter te organiseren worden de steeds schaarsere professionals en middelen zo optimaal mogelijk ingezet ten behoeve van de juiste zorg voor onze cliënten.
In dit project wordt de visie op wijkverpleging in de avond en de nacht beschreven. Er moet een juridisch houdbare en veilige constructie worden ontwikkeld waarin de optimale organisatie van de geplande en ongeplande nachtzorg centraal staat. Binnen de gekozen constructie moet de kwaliteit van zorg geborgd kunnen worden, de deurtoegang en toegang tot de dossiers geregeld zijn en afspraken zijn gemaakt over de financiële afwikkeling. Daarnaast gaat dit team verpleegkundige handelingen voor de Huisartsenpost verrichten wat een goede bereikbaarheid vraagt met 1 of 2 telefoonnummers.
Het project wordt uitgevoerd in de regio Gooi en Vechtstreek door vier zorgaanbieders van wijkverpleging: Amaris Zorggroep, Hilverzorg, Inovum en Vivium. Met als doel om de wijkverpleging in de avond en nacht beter en slimmer te organiseren. En hiermee een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van zorg thuis, zorg op de juiste plaats te leveren en een reductie van het aantal opnames in de nacht.
Het resultaat is dat alle betrokken verpleegkundigen en ondersteunende medewerkers die werkzaam zijn binnen de wijkverpleging, dan wel in relatie staan tot de wijkverpleging, op de hoogte zijn van de nieuwe werkwijze en welke stappen er nog worden gezet in het kader van de implementatie.

Projectresultaat

Opzetten regionale nachtzorg Gooi en Vechtstreek

  • In eerste instantie is er door de projectgroep een analyse uitgevoerd van de huidige situatie in de nacht voor de deelnemende zorgorganisaties in de regio, onder andere ten aanzien van de doelgroepen en het aantal verwachte meldingen per nacht. Op basis van deze analyse zijn vervolgens verschillende scenarios onderzocht, beschreven en tegen elkaar afgewogen.
  • Er is een samenwerkingsovereenkomst tussen de deelnemende partijen afgesloten, nadat er een keuze is gemaakt uit de diverse juridische vormen van samenwerking. Tevens is er een besluit genomen over de financiële afwikkeling en welke van de deelnemende organisaties de backoffice uitvoert en op welke wijze.
  • Drie VVT's in de Gooi en Vechtstreek (Amaris, Hilverzorg en Vivium) geven vanaf februari 2023 de acute nachtzorg gezamenlijk vorm tussen 23.00 uur en 07.00 uur, op een kwalitatief verantwoorde manier. Hierbij worden de kwaliteitsvoorwaarden uit het Kader 1 gevolgd, inclusief een verantwoorde aanrijdtijd van 30 minuten.
  • De nachtzorg Gooi en Vechtstreek kan worden gezien als een eerste stap naar verdere samenwerking in de regio, die op dit moment verder gestalte krijgt in het regiokompas (regiovisie).

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWS-01737359
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Amaris Zorggroep