Wijkgerichte aanpak
Stichting WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) biedt WLZ, thuiszorg, welzijn, wonen, dagopvang in 14 woonzorgcentra en extramuraal in de regio Den Haag.
WZH wil kernteams opzetten in wijken Moerwijk/Schilderswijk/Transvaal in de regio Haaglanden, bestaande uit een wijkverpleegkundige, huisartsen, een praktijkondersteuner, een ouderenconsulent en een Specialist Ouderengeneeskunde. Hierbij is de wijkverpleegkundige de regisseur. Deze kernteams gaan samenwerken met een multidisciplinair behandelteam. Het multidisciplinaire team bestaat uit een psycholoog, ergotherapeut, fysiotherapeut, een casemanager. Dit multidisciplinaire team kan bij complexe casussen worden betrokken. De leden van de kernteams gaan met elkaar in overleg in GPO’s en MDO's om de samenwerking tussen de ketenpartners te verbeteren en de ouderenzorg efficiënter te organiseren. Daarnaast organiseren de wijkteams intervisiesessies om de zorgvraag van kwetsbare ouderen op tijd te signaleren en verdere zorg te voorkomen.
Projectresultaat
Er is een kernteam gevormd voor geïntegreerde samenwerking tussen verschillende disciplines in Moerwijk en de Schilderwijk/Transvaal. Een (wijk)verpleegkundige met expertise in ouderenzorg is gekoppeld aan een huisartsenpraktijk. Zij heeft een coördinerende rol en brengt kwetsbare ouderen tijdig in beeld. Een specialist ouderengeneeskunde werkt intensief samen met huisartsen en de (wijk)verpleegkundige met expertise van de ouderenzorg. Indien nodig worden andere behandelaren ingeschakeld.
Knelpunten in de zorgketen zijn weggenomen door het delen van informatie tussen verschillende zorgverleners. Ook is de sociale kaart van de wijk aangevuld, zijn er zorgpaden opgezet en zijn behandelaren uit de eerste lijn van WZH bij het MDO van de huisartsenpraktijk aangesloten. De samenwerking heeft geleid tot efficiëntere organisatie van zorg in de keten, verbeterde vroegsignalering en preventie o.a. door de huisbezoeken van kwetsbare ouderen. Er zijn intervisiesessies en scholingen georganiseerd gericht op de wijkgerichte aanpak. Structurele financiering voor de wijkgerichte aanpak blijft een uitdaging. Ondanks het gebrek aan financiering krijgt de wijkgerichte aanpak vervolg. De samenwerking is structureel ingebed door voortzetting van intervisiesessies en ook de specialist ouderengeneeskunde en wijkverpleegkundige blijven verbonden aan de huisartsenpraktijk. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het inschakelen van behandelaren van WZH bij de huisartsenpraktijk als het gaat om complexe geriatrische casuïstiek.