Inhaalzorg West-Brabant

Thuiszorg West-Brabant (TWB) is de specialist op het gebied van thuiszorg in West-Brabant (gemeenten: Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht).

Doel: het opzetten van samenwerking in de keten op het vlak van 'inhaalzorg' omdat door COVID-19 veel operaties en afspraken bij Bravis en de huisartsen zijn uitgesteld en dit zal ook gaan leiden tot een toename aan vraag naar wijkverpleging.

In de regio westelijk West-Brabant wordt door organisaties die samenwerken in het transmuraal samenwerkingsverband WestWest, waaraan TWB ook deelneemt. In de zomer is een regionaal plan ontwikkeld voor de gevolgen van de inhaalzorg voor met name de GRZ zorg en ELV bedden. Om vanuit de wijkverpleging hier goed op aan te sluiten is dit plan ontwikkeld, zodat men in de regio gezamenlijk de inhaalzorg efficiënt en kwalitatief goed kan regelen.

Met Bravis wordt geïnventariseerd welke electieve operaties wanneer worden verricht, zodat TWB hier in de planning rekening mee kan houden. Hierbij is het van belang dat bepaalde doelgroepen cliënten die geopereerd moeten worden vooraf worden gescreend, zodat duidelijk wordt of cliënten na opname zichzelf met hulpmiddelen en/of mantelzorg kunnen redden of dat zij wijkverpleging of andere ondersteuning nodig hebben of alleen mogelijk een beroep moeten doen op het Acuut Team van TWB voor ongeplande zorgvragen.

Met de huisartsenpraktijken in de regio wordt afgestemd welke cliënten mogelijk tijdens de COVID periode 'uit beeld' zijn geraakt, achteruit zijn gegaan of niet zijn verschenen zijn bij de reguliere afspraken bij huisarts of praktijkondersteuner. Om de huisartsenzorg te ontlasten wordt afgesproken welke cliënten op verzoek van de huisarts door wijkverpleegkundigen, casemanagers dementie en of Specialist Ouderengeneeskunde worden bezocht, om de cliëntsituatie in beeld te brengen, tips te geven om de zelfredzaamheid te bevorderen en waar nodig zorg- en welzijnsactiviteiten in te zetten, waardoor opnames kunnen worden uitgesteld of voorkomen en de kwaliteit van leven van cliënten kan verbeteren.

Door deze acties kunnen cliënten sneller uitstromen uit het ziekenhuis, waardoor cliënten op de wachtlijst sneller geholpen kunnen worden, wordt de huisartsenzorg ontlast door snellere zorginzet te creëren, zijn cliënten en de verwachte zorginzet eerder in beeld, kan de wijkverpleging de planning beter en eerder aanpassen en ontvangt de cliënt op elkaar afgestemde zorg.

Projectresultaat

Thuiszorg West-Brabant (TWB), het Bravis Ziekenhuis en de Huisartsen Coöperatie West-Brabant (HCWB) hebben van september 2021 tot en met december 2022 intensief samengewerkt om de ketenzorg beter op elkaar af te stemmen, zodat de zorg die door de COVID-19 pandemie is uitgesteld zo spoedig mogelijk kon worden ingehaald. Er is onderzocht welke operaties en behandelingen in Bravis zijn uitgesteld, waarbij frequent na opname ook thuiszorg wordt ingezet. De grootste groep betrof de electieve orthopedie cliënten.

Het huidige zorgpad is onderzocht en vervolgens zijn verbeterpunten verwerkt in een nieuw zorgpad. Daarnaast zijn de zorgpaden Coloncare en zorgpad EPO en G-CSF ontwikkeld. Bij al deze zorgpaden staat het verbeteren van de zelfredzaamheid door eenduidige instructie voor/na behandeling en het toepassen van hulpmiddelen centraal. Resultaat bij al deze zorgpaden is dat bij een groot deel van de cliënten er minder of geen thuiszorg na de behandeling meer nodig is en dat de behandelduur in Bravis niet langer dan noodzakelijk is.

Daarnaast zijn de contacten tussen transferverpleegkundigen en medewerkers Klantenservice TWB en wijkverpleegkundigen geïntensiveerd, waardoor de benodigde thuiszorg is geoptimaliseerd.

Door bovenstaande acties zijn er nauwelijks cliënten geweest die langer in Bravis moesten worden opgenomen omdat er bij TWB geen inzetmogelijkheden waren. Bravis heeft in juli 2022 alle uitgestelde operaties door COVID-19 ingehaald en de wachtlijsten zijn nu bij veel specialismen lager dan voor de pandemie.

Met HCWB is onderzoek gedaan naar de gevolgen van de COVID-19 pandemie in de huisartsenpraktijk. Gebleken is dat de multidisciplinaire overleggen in de huisartsenpraktijken zijn gecontinueerd en de lijnen tussen huisarts en wijkverpleegkundigen en casemanagers dementie erg kort zijn. Uit gehouden enquêtes is gebleken dat de samenwerking als goed wordt ervaren en zijn er enkele tips ter verbetering naar voren gekomen, zoals het beter online communiceren via ketensystemen.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWS-01740006
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Thuiszorg West-Brabant