Wijkverpleging Driezorg – Rivierenhof

Stichting Driezorg, Wonen Welzijn & Zorg biedt WLZ, thuiszorg, logeren, welzijn, wonen, dagopvang vanuit haar locaties in Hattem en Zwolle. In totaal heeft Driezorg circa 1.400 cliënten in zorg, waarvan iets minder dan de helft thuiszorg ontvangt.

Intercollegiale toetsing
Om te komen tot een cultuur – waarin iedere medewerker het elke dag een stapje beter doet voor de cliënten en elk talent benut wordt – vindt Driezorg het belangrijk dat zij de wijkverpleegkundige hierin faciliteren. Hiervoor wil Driezorg via intervisiebijeenkomsten een cyclisch toetsingsproces inzetten welke gericht is op verbetering van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en daarmee op de geleverde kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van de cliënt. Hierbij wordt elk deelproces van de wijkverpleegkundige doorgenomen. Van indicatiestelling, inzet en gebruik van e-health tot transmuraal overleg. Intercollegiale toetsing sluit goed aan bij continu verbeteren. Door middel van intercollegiale toetsing wordt er gereflecteerd op het eigen handelen. Waarbij het eigen handelen intercollegiaal wordt getoetst in een cyclisch proces volgens een vaste systematiek aan inzichten en normen. Dit geeft de wijkverpleegkundige inzicht in het eigen handelen. Dit cyclisch proces wordt via 5 intervisiebijeenkomsten tussen wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen ondersteund. Daarnaast kunnen op basis hiervan de processen met betrekking tot indicatiestelling continu verbeterd en geoptimaliseerd worden.

'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij'
Het verminderen van de administratieve lastendruk is een groot punt van aandacht binnen Driezorg. Driezorg wil zoveel mogelijk met zorg van haar cliënten bezig willen zijn en niet met de administratieve lasten. In het vierde kwartaal van 2020 is Driezorg daarom overgestapt op 'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij'. Systeemtechnisch is deze registratiestandaard in het systeem geborgd. Echter lukt het Driezorg onvoldoende om tot de volgende stap te komen waarin haar wijkteams ook daadwerkelijk deze registratie standaard gaan omhelzen en gebruiken. Momenteel voeren de wijkteams nog een "verkapte minutenregistratie", door dagelijks achteraf aan planningen te zitten, te denken in minuten en 'tenzij' frequent in te zetten. Driezorg heeft hulp nodig om de cultuuromslag in denken en doen te maken, zodat de 'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij' ook daadwerkelijk bijdraagt aan de administratieve lastenvermindering en dus meer tijd en aandacht voor haar cliënten.

Projectresultaat

Door de inzet van

  • scholing door een expert op het gebied van het wijkverpleegkundig proces,
  • intervisiebijeenkomsten,
  • intercollegiale toetsing

en standaardisering en borging daarvan in werkprocessen, is eenduidigheid gecreëerd in de wijze van indiceren, de praktijkvariatie afgenomen en het expertisegebied van de wijkverpleegkundige toegenomen. Dit heeft geresulteerd in een cultuur waarin medewerkers zich gesterkt voelen in de uitvoering van hun werkzaamheden en de cliënt passende zorg krijgt geboden.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01739990
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Driezorg, Wonen Welzijn & Zorg