Implementatie meetinstrument preventie en optimalisatie registratieproces – Manna
Zorggroep Manna levert een pakket aan zorg bestaande uit huishoudelijke ondersteuning in de regio Twente, wijkverpleging in en rondom Enschede en Hengelo en woonzorg in Enschede en Hengelo.
Het doel van dit project is het tijdig in beeld krijgen van een kwetsbare doelgroep in de wijkverpleging in grote delen van Twente vanuit preventie, en aandacht voor eenzaamheid. Het verbeteren van zelfredzaamheid en eigen regie van deze cliënten met inzet van instrumenten die hiervoor bestaan. Zorggroep Manna hanteert de visie van Positieve Gezondheid. Met hulp van het meetinstrument Mijnkwaliteitvanleven.nl zullen kwetsbare ouderen van de gemeente Enschede en Hengelo preventief worden gemonitord. Zorggroep Manna beoogt de volgende resultaten:
- Comfortabel en zelfstandig thuis wonen.
- Voorkomen van inzet duurdere zorg.
- Inzet voorliggend veld, gebruik maken van bestaande initiatieven.
- Bouwen fysieke ontmoeting en aan netwerk rond cliënten o.a. wegwijzen naar bestaande initiatieven.
- Mantelzorgondersteuning.
- Analyse op rode draad per gemeenten voor advies aan gemeente.
Twee wijkverpleegkundigen hebben de regie op dit project. Zij vervullen de rol van projectleider en verzorgen de ontwikkeling en uitvoer van beleid, aanname, training en ondersteuning van personeel, analyse van gegevens. In dit project wordt ook samengewerkt met onderwijsinstellingen. Zorggroep Manna betrekt de Hoge school en het ROC om stagiair(e)s deel te laten nemen aan dit project. Om hun ontwikkeling te stimuleren, een stageplek te creëren en zo de wijkverpleging en zorg thuis te promoten in de scholen om een positieve impuls te geven aan de arbeidsmarktproblematiek.
Activiteit E: Het terugdringen van administratieve lasten.
Manna wil het gebruik van ONS optimaliseren door zowel gedragsveranderingen als systeemveranderingen door te voeren. Zo hebben de medewerkers meer tijd voor hun cliënten. Manna wil:
- 'Planning = Realisatie' integreren in de workflow om handmatige mutaties in het ECD te verminderen.
- Single Sign On implementeren.
- Gebruik van medische episodes in ONS.
- Een AO/IC-systeem implementeren en gebruiken om zo het aantal registratiefouten te minimaliseren.
Projectresultaat
Onderdeel 'Planning = Realisatie'
Door de verandering van het doel en de inzet van het nieuwe bekostigingsmodel heeft Manna besloten om dit project later op te pakken.
Vanuit het primaire proces blijft de vraag komen om de (met name onplanbare) zorg toch meer automatisch te registreren. Daarom zal het zeker de komende tijd nog een onderwerp zijn waar we mee aan de slag kunnen. Echter, gezien de beperkte tijd is vanuit efficiency op dit moment gekozen voor andere activiteiten die tijdwinst opleveren.
Onderdeel Single Sign On
Manna heeft een interne oplossing gevonden om zoveel mogelijk applicaties aan te sluiten op de huidige SSO faciliteit. Op deze manier wordt het handwerk tot een minimum beperkt. Verder zorgt dit ervoor dat de aanmaak van nieuwe accounts voor de medewerkers en de daarbij komende rechten, zo snel mogelijk kan worden gerealiseerd.
Onderdeel AO-IC systeem implementeren
Manna is erg tevreden met de aanschaf van Zorgzaak. De aanleiding om de administratieve last binnen de wijkverpleging te verminderen is door aanschaf van dit programma geslaagd. Medewerkers binnen de wijkverpleging, maar ook Zorgadministratie en financiële administratie zijn blij met deze applicatie. De komende maanden wordt Zorgzaak ook binnen andere afdelingen verder getraind en uitgerold.