Preventieprogramma COPD

Buurtzorg Nederland te Almelo, is met 9.147 medewerkers in 1.000 wijkteams de grootste aanbieder van wijkverpleging.

COPD is een veelvoorkomende chronische ernstige ziekte, die gepaard gaat met een hoge mortaliteit [NHG, 2021]. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een chronisch obstructieve longziekte in de longen. COPD-patiënten hebben vaak exacerbaties (longaanvallen) waardoor longklachten plotseling erger worden en opname in het ziekenhuis in veel gevallen nodig is. De gezondheidsrepercussies van een aanval voor een COPD-patiënt worden op de lange termijn steeds groter en de kwaliteit van leven neemt steeds verder af. Hierdoor is er na elke opname meer zorg nodig en neemt de druk op de wijkverpleging, huisartsen en ziekenhuizen verder toe.
Momenteel is de samenwerking tussen huisartsen, de wijkverpleging en fysiotherapeuten niet structureel ingebed in een samenwerkingsverband in de regio. Er is geen gezamenlijk interventieprogramma, waardoor vroege diagnose van COPD en vroeg herkenning van exacerbaties niet structureel worden opgepakt. De druk bij huisartsen en in het ziekenhuis in de regio is erg groot. Deze druk wordt verder vergroot door de gevolgen van de COVID-19 pandemie. Er is behoefte aan meer integrale zorg waarbij de kosten beheersbaar blijven. Het weghalen van schotten en intensief samenwerking in de zorg is hierop het antwoord, waarbij de cliënt en mantelzorger centraal komen te staan. Door het opstellen van een gezamenlijk interventieprogramma in de keten tussen de Buurtzorgwijkteams, de longarts, huisartsen en fysiotherapeuten in de regio Almkerk, wil Buurtzorg de eerstelijnsopvang van COPD-patiënten vanuit de wijkverpleging ondersteunen. Het doel is de zorg efficiënter te organiseren en ziekenhuisopnames te verminderen, de druk op de huisartsenzorg te verlagen en de kwaliteit van leven van COPD-patiënten te verbeteren.

Projectresultaat

In dit project is een samenwerkingsverband opgezet tussen de huisarts, fysiotherapeut en wijkverpleging om exacerbaties bij COPD patiënten te voorkomen. Er is een interventieprogramma opgesteld waarbij de wijkverpleging door middel van een longaanval actieplan de COPD patiënt kan begeleiden en tijdig rescue medicatie kan toedienen om exacerbaties te voorkomen. Onderdeel van dit programma was de inzet van de EmmaCOPD, een digitale tool voor het bijhouden van een online longaanval actieplan en het monitoren van een beweegprogramma door de patiënt. Door het project is de samenwerking in de keten verbeterd met meer vroegsignalering en preventie van exacerbaties.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWS-01737033
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Buurtzorg Nederland