Optimalisatie wijkverpleging

Stichting DSV verzorgt leven biedt thuiszorg en ondersteuning aan cliënten in de thuissituatie. Dit gaat zowel om verzorging als wijkverpleging. Werkgebied is gemeente Katwijk en Lisse.

Met dit project wordt beoogd om onder andere de administratieve lasten binnen de wijkverpleging terug te dringen. Het gaat hier specifiek om het herzien, vereenvoudigen en verduidelijken van de planmatige en zorg processen. Zodat de (wijk)verpleegkundigen meer tijd kunnen besteden aan de zorgverlening.

Projectresultaat

  • Door de afschaffing van de tijdregistratie met het cliëntenpassen-systeem en de overgang naar 'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij' is de administratieve lastendruk bij de verzorgenden, maar ook bij de teammanagers, fors afgenomen.
  • Door de invoering van de nieuwe manier van werktijdregistratie op basis van de directe cliëntentijd, is er een betere sturing mogelijk op de kosten in relatie tot de opbrengsten.
  • Door de nieuwe manier van indicatiestelling is er een directe relatie gelegd vanuit het zorgplan (inhoudelijk) naar de indicatiestelling (kwantificering) en het zorgarrangement. Hierdoor verloopt het hele proces sneller en efficiënter, heeft de wijkverpleegkundige meer regie en is ook (in combinatie met 'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij') de routeplanning robuuster.

Aanvulling m.b.t. de resultaten in de verlengde projectperiode:

  • Door de invoering van een geheel herziene doelen- en actiebibliotheek, en de extra aandacht die daar ook naar uit is gegaan bij de extramurale zorgteams, is een start gemaakt met een versterking van de kwaliteit van de zorgplannen.
  • Met betrekking tot de wondzorg zijn de medewerkershandleidingen en de werkinstructies uitgewerkt. Momenteel wordt in kleinere kring nog gewerkt aan het herijken van het wondzorgbeleid, en worden de voorbereidingen getroffen voor de introductie van de nieuwe werkwijze rondom de wondzorg (en de Ons Wondzorg app), waarbij wordt beoogd om deze in het tweede kwartaal van 2023 te kunnen gaan inzetten.
  • De nieuwe manier van werken heeft verder geleid tot een hogere kwaliteit van het zorgplan, betere zichtbaarheid van zowel de wijkverpleegkundige als de routeplanner, meer rust en duidelijkheid binnen de zorgteams en zowel een productiegroei als een persoonlijke groei bij diverse medewerkers. Er is een forse omslag gemaakt in de werkcultuur in de extramurale zorgverlening bij DSV.
  • In het verlengde van alle verrichte werkzaamheden is als bijkomend resultaat de onderlinge samenwerking tussen zowel de wijkverpleegkundigen als de routeplanners binnen DSV versterkt. Hierdoor weten beide groepen het systeem van Nedap/Ons beter te gebruiken en te benutten.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01736784
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting DSV