Verbeteren deskundigheid wijkverpleging – Charim

Stichting Zorggroep Charim levert verpleging en verzorging in de wijk in de regio Veenendaal en Zeist.

De professionele ontwikkeling van wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen met expertiseprofiel dementie door het leren van en met elkaar structureel vorm te geven in intervisiebijeenkomsten en intercollegiale toetsing. Het leren richt zich op de context waarin wijkverpleging geboden wordt en op de aanpassing in visie en vaardigheden die dit van wijkverpleegkundigen (en wijkteams) vraagt. Hiertoe leidt Zorggroep Charim wijkverpleegkundigen op in het houden van intervisiebijeenkomsten en in het begeleiden en uitvoeren van intercollegiale toetsing.

Projectresultaat

Er is gewerkt aan Masterclasses (inspiratiebijeenkomsten), intervisie en intercollegiale toetsing.

Masterclasses

Masterclass Reablement heeft als tussendoel dat er een zorgpad reablement (zelfredzaamheid/passende zorg thema) is opgezet, dat in 2023 verder zal worden uitgewerkt. Hiervoor is een innovatiebudget aangevraagd bij een van de zorgverzekeraars.

Masterclass Positieve Gezondheid heeft ervoor gezorgd dat het gesprek plaatsvindt in het centraal stellen van cliënten en hun behoeftes/drijfveren, om van daaruit te kijken naar de kwaliteit van leven in plaats van de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt.

Masterclass financiering heeft geresulteerd in het feit dat er op een veel eerder punt dan voorheen wordt gestart met het gesprek over de juiste financiering. Hierdoor weten zorgvragers wat zij kunnen verwachten en kan de zorgvraag beter worden aangesloten bij de juiste financiering, waarmee vervolgens vanuit de juiste financieringsstroom weer ruimte wordt gecreëerd voor nog meer zorgvragers. Door de masterclass passende zorg, is deze werkwijze geïmplementeerd in de dagelijkse werkwijze van Charim wijkverpleging. Daarin wordt gekeken vanuit het perspectief van zo lang mogelijk zelfstandig verantwoord thuis wonen. Met daarbij eventuele ondersteuning van bijvoorbeeld hulpmiddelen, het netwerk, vrijwilligers.

Intervisie

Als belangrijk resultaat wordt genoemd de gezamenlijke visie op de thema's, wat tevens zorgt voor een gezamenlijke teamspirit om de uitdagingen in het nu en de toekomst met elkaar aan te gaan.

Intercollegiale toetsing

Een van de methodieken om deskundigheid te vergroten is intercollegiale toetsing, een werkwijze die wordt aangemoedigd door V&VN. In 2022 heeft Charim 5 wijkverpleegkundigen op laten leiden tot 'Procesbegeleider Intercollegiale Toetsing'. Het resultaat hiervan is dat er officiële procesbegeleiders zijn die met elkaar een methodiek gaan ontwikkelen die toepasbaar is binnen de kwaliteitsstructuur van Charim.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01736653
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Zorggroep Charim