Positieve Gezondheid – Envida

Envida biedt diensten aan op het gebied van wonen, zorg en welzijn aan ouderen en chronisch zieken in Maastricht en Heuvelland.

Envida werkt aan een duurzame oplossing om verpleegkundigen en verzorgenden zowel op korte termijn als op langere termijn te scholen en te ondersteunen in het werken volgens de principes van Positieve Gezondheid. Hiervoor worden zorgmedewerkers getraind in het toepassen van een zelfbeoordelingsinstrument, c.q. gespreksinstrument (het spinnenweb met 6 gezondheidsdimensies). Zorgmedewerkers leren d.m.v. het voeren van 'het andere gesprek' nieuwe gespreksvaardigheden welke cliënten stimuleren tot het nemen van meer eigen regie en zelfredzaamheid op de 6 verschillende gezondheidsdimensies.

Projectresultaat

Er zijn tien wijkteams geschoold in het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Dit betreft vier bijeenkomsten van twee uur. Daarnaast hebben zij een e-learning aangeboden gekregen.
In vijf teams is ervoor gekozen om het hele team te scholen. In de andere vijf teams zijn wijkverpleegkundigen (ambassadeurs) geschoold in Positieve Gezondheid en het gebruik van het spinnenweb. Zij hadden de opdracht om vervolgens in het eigen team met het gedachtegoed aan de slag te gaan.
Alle teams hebben deelgenomen aan vier intervisiebijeenkomsten (casuïstiekbespreking).

Ter ondersteuning van de medewerkers is een aantal materialen ontwikkeld:

  • Een micro-elearning over Positieve Gezondheid. Wat is het en hoe kun je het gebruiken.
  • Een micro-elarning over het voeren van het andere gesprek.
  • Taakondersteuning voor alle medewerkers. Deze is opgenomen in een gemakkelijk toegankelijke app, die via de werktelefoons is te bereiken.
  • Een draaiboek voor de scholingen Positieve Gezondheid.

Er is onderzoek uitgevoerd om de opbrengsten te evalueren. In het onderzoek zijn bevorderende en belemmerende factoren vastgesteld op individueel niveau voor de wijkverpleegkundigen en op teamniveau. Dit onderzoek heeft geleid tot de volgende inzichten:

  • Teamleden zijn zich bewuster van de eigen gezondheid, de eigen situatie en hoe zij hiermee omgaan.
  • Teamleden zijn zich bewuster van de eigen houding in de zorg ten opzichte van de cliënt en hoe zij het gedachtegoed van Positieve Gezondheid kunnen uitdragen.
  • Teamleden hebben aangegeven dat het thema Positieve Gezondheid regelmatig terug moet komen in teamoverleggen, omdat het anders wegzakt.
  • De inzet van het zelfbeoordelingsinstrument (spinnenweb) is niet geschikt bij de intake. Het gebruik vraagt eerst een vertrouwensband, om de uitkomsten goed te kunnen bespreken.
  • Het instrument is goed toe te passen bij cliënten die al langer in zorg zijn. Denk aan zorgevaluaties en bij herindicaties.
  • Het bespreken van het instrument vraagt naast communicatieve vaardigheden, ook een brede kennis van gezondheid, ziekte en bewustwording van de wijze waarop door middel van het instrument de zorg kan worden gemonitord. Dit laatste bleek voor een deel van de teamleden niet haalbaar. Vooral de verzorgenden vonden dit lastig.
  • Met name de (wijk)verpleegkundigen zijn goed in staat om het instrument toe te passen.
  • Er is geen duidelijk verschil in uitkomsten tussen de teams die in het geheel zijn geschoold en de teams waarvoor een ambassadeur is geschoold, die vervolgens het team meeneemt.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01736114
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Envida