Langer Thuis programma Wijchen

Buurtzorg Nederland te Almelo, is met 9.147 medewerkers in 1.000 wijkteams de grootste aanbieder van wijkverpleging.

Voor ouderen is het zelfstandig blijven wonen in de eigen woonomgeving en het voeren van de regie over hun eigen leven erg belangrijk. Naarmate kwetsbaarheid toeneemt is dat niet altijd vanzelfsprekend meer. Vooruitkijken en anticiperen kan helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven. Het is echter de vraag hoe de zorg- en hulpbehoefte zoveel mogelijk in de kiem kan worden opgepakt om vermijdbare verergering te voorkomen. Voornamelijk bij kwetsbare ouderen die nog geen zorg ontvangen is dit een uitdaging. Daarnaast is het belangrijk om een goede afstemming van de hulpvraag vanaf het eerste moment op te zetten. Het stroomlijnen tussen de verschillende zorgaanbieders is essentieel om proactief ondersteuning te bieden en bij te dragen aan de kwaliteit van leven en de eigen regie thuis van de oudere.
In de regio Wijchen is momenteel weinig aandacht voor Langer Thuis blijven wonen onder ouderen die nog niet in zorg zijn. De verschillende specialismen werken veel vanuit het eigen veld en er is weinig inhoudelijke verbinding om de cliënten heen. Daarom is er behoefte aan meer samenwerking tussen de ketenpartners. In dit project zetten de ketenpartners een gezamenlijk Langer Thuis programma op in de regio Wijchen. De primaire doelstelling van het samenwerkingsverband is ouderen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen, op een verantwoorde wijze, met inzet van zo min mogelijk professionele zorg en met behoud van ervaren kwaliteit van leven. Door het opzetten van een gezamenlijk programma tussen fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtetiek en de wijkverpleging wil Buurtzorg ouderen in Wijchen proactief, voordat ze in zorg zijn, ondersteunen om langer thuis te blijven wonen.

Projectresultaat

De partners, bestaande uit fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en wijkverpleging hebben een samenwerkingsverband opgezet in de wijk om ouderen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Ouderen voeren een screening uit met de wijkverpleegkundige aan de hand van Positieve Gezondheid. Zo kunnen ze zelf bepalen wat ze nodig hebben om de eigen zelfredzaamheid en het zelfmanagement te optimaliseren. Binnen een MDO wordt door de partners gekeken welke begeleiding nodig is. Door een gezamenlijke dienstverlening met korte lijnen kunnen snel preventieve maatregelen worden ingezet om duurdere zorg te voorkomen.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWS-01735775
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Buurtzorg Nederland