Ketenzorg dermatologie
Allerzorg is een belangrijke zorgaanbieder voor extramurale zorg in heel Nederland. Allerzorg levert zorg op het gebied van gespecialiseerde medische kindzorg, wijkverpleging, verpleegtechnische zorg, wondzorg en dermatologie, begeleiding voor kinderen, volwassenen en gezinnen, ouderenzorg en palliatieve terminale zorg.
Doel van het project: het verbetering van de ketenzorg tussen de eerste en tweede lijn bij patiënten/cliënten met moeilijk behandelbaar eczeem/jeuk.
Dit project wordt gerealiseerd door Allerzorg en het Diakonessenhuis Utrecht.
Projectresultaat
- Het project had tot doel om naast kennisuitwisseling ook heel concrete afspraken te maken over de samenwerking. Hiermee, zo was het doel, zou de samenwerking structureel opgebouwd en duurzaam ingebed worden en niet alleen gedurende het project lopen.
- De scholing van de teams in de regio is zeer succesvol gebleken. Deze scholing is via webinars tot twee keer toe gegeven. De scholing is gevolgd door collega's van zowel kindzorg, alsook de wijkzorg. Hierdoor kon Allerzorg duidelijk de aanwezige kennis vergroten, zodat men passender en adequaat kan anticiperen bij eczeem-/wondzorg.
- Behalve de webinars van de scholing voor grotere groepen kon Allerzorg voor specifieke collega's ook stagemomenten op de poli Dermatologie organiseren. Collega's die binnen de teams als eerste aanspreekpunt m.b.t. eczeem-/wondzorg worden ingezet, kwamen hiervoor in aanmerking. Deze stage is uiteindelijk voor 5 collega's gerealiseerd.
- Verder zijn er afspraken gemaakt over een format zorgplan, waarin alle aandachtspunten bij eczeem- en wondzorg opgenomen zijn. Deze kunnen verder volledig op maat en passend bij de individuele zorgvraag van een cliënt worden aangepast.
- Het aanmeldproces en evaluaties zijn vereenvoudigd, waardoor snel en efficiënt kan worden geschakeld tussen verwijzer en zorgverlening thuis. Hierdoor kunnen zorgvragen adequaat worden opgepakt en waar nodig worden geëvalueerd.
- Om het proces en de ervaringen van betrokken cliënten goed te kunnen volgen, is er een online evaluatie gebruikt. Helaas is er onvoldoende bekendheid aan gegeven bij cliënten, waardoor er tot nu toe maar een zeer laag aantal reacties is binnengekomen. De evaluatie blijft wel actief, zodat in de toekomst nog steeds feedback van cliënten op de samenwerking kan worden gemeten en gebruikt. AVG en digitale veiligheid maken deel uit van de overleggen en ook hierin zijn heldere afspraken gemaakt. Het gebruik van Zorgdomein en het gebruik van de beveiligde zorgmail zijn hier voorbeelden van.
Projectsamenvatting
Projectnummer
SOWS-01733438
Locatie
Nederland
Status
Afgerond
Jaar
2021
Subsidieregeling
Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren
Dienstensector,
Medische sector
Aanvrager
Allerzorg B.V.