Zorgwaard wijkverpleging

Zorgwaard wijkverpleging biedt, vanuit haar protestantschristelijke identiteit, een integraal concept van wonen, welzijn, zorg en dienstverlening aan alle burgers in de Hoeksche Waard, om daarmee waarde toe te voegen aan de kwaliteit van leven (welzijn, zingeving, geluk). De basisvraag daarbij is: "Welke zorg zou je zelf voor en van je dierbaren willen krijgen?"

Zorgwaard is een innovatie organisatie die graag een bijdrage wil leveren aan meer tijd voor persoonsgerichte zorg en meer werkplezier in de wijkverpleging om het welzijn, de gezondheid en kwaliteit van leven van de Hoeksche bewoners te verbeteren. Om dit bereiken wordt ingezet op:

  • Het verbeteren van indicatiestellingen
    Door middel van bespreken van casussen en door het uitwisselen van kennis, kunde en ervaringen met andere wijkverpleegkundigen en overige zorgmedewerkers in de wijkverpleging, verbetert de indicatiestelling en daarmee de zorg aan de cliënt. De ambitie is om dit regionaal te gaan organiseren.
  • Gezamenlijke besluitvorming
    Door meer maatwerk te leveren en beter in te spelen op de gesitueerde persoon en dienst sociale netwerk, kunnen cliënten langer zelfstandig thuis functioneren. Er wordt nog onvoldoende ingespeeld op de mogelijkheden van mensen, er wordt vooral gekeken naar diens beperkingen (ziekte en zorg). Hulpmiddelen als het 'advances care planning (ACP) gesprek' of de gesprekmethodiek van positieve gezondheid zou kunnen helpen om persoonsgerichte zorg te verbeteren en wensen en behoeften van de cliënt in kaart te brengen, ook gericht op de palliatieve fase. Op deze manier wordt de wijkverpleging ondersteund om in samenspraak met cliënt en diens naasten tot beslissingen te komen en afspraken te maken over de zorg- en dienstverlening.
  • Gastro engineering
    De zorg is vaak nog sterk gericht op ziekte en behandeling. Niet op elke behoefte van mensen past een medische antwoord. Gastro engineering is een innovatieve zorgvorm, dat inzet op preventieve gezondheidszorg.
    Steeds meer wordt de impact van goede voeding erkent als ondersteunend in geneesprocessen en om gezond langer thuis te kunnen blijven wonen. Het hoort een fundament te zijn onder een gezonde vitale samenleving. Een louter nutritionele, klinische kijk op het maaltijdgebeuren zowel in de instellingen als in de thuissituatie, slaagt er niet in om het probleem van ondervoeding en malnutritie bij ouderen en personen met smaakhandicaps op te lossen. De gastrologische benadering in de aanpak van ondervoeding in de gezondheidszorg met een triple focus op lekkere, gezonde en voedselveilige gerechten in een geïntegreerde context met gepersonaliseerde smaaksturing, re-engineering van de keukens en integratie van ICT/Cloud/IoT lijkt veelbelovend om het tij te keren. Gepersonaliseerde voeding als aanvulling op het reguliere medisch traject om de gezondheid te bevorderen.

Projectresultaat

De rode lijn door deze activiteit was de wens om persoonsgerichte zorg in de wijkverpleging meer vorm te geven aan de hand van bestaande modellen. Zorgwaard heeft zich daarbij gericht op "Positieve Gezondheid" en Vroegtijdige Zorgplanning (ACP in de breedte, niet alleen in de palliatieve fase).

In 4 teams is een pilot uitgevoerd:

  • Twee teams hebben zich gericht op "Positieve Gezondheid".
  • Twee teams hebben zich gericht op het Vroegtijdige Zorgplanning gesprek.

De resultaten die zijn behaald tijdens het traject hebben Zorgwaard vooral geleerd dat een cliënt, tijdens de periode dat men zorg ontvangt, veel verschillende type gesprekken krijgt. Binnen een team moet de kennis, vaardigheid en motivatie aanwezig zijn om verschillende gesprekstechnieken in huis te hebben. Het is vooral inzicht en bewustwording die in deze fase zijn verkregen. Met dat inzicht gaat Zorgwaard in 2023 verder en willen komt tot een instrument (creatief, werkbaar, eenduidig, op maat) waaruit een zorgmedewerker kan putten voor het "goede gesprek". Resultaat van dit gesprek is dat de cliënt naar wens, behoefte, vrijheid en op maat wijkverpleegkundige zorg krijgt binnen de kaders die daar voor zijn gesteld.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01733314
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Zorgwaard