Expertise voor de verpleegkundige en eigen regie voor de cliënt

Azora richt zich als aanbieder in de Achterhoek zowel op intra- als extramurale zorgvormen aan kwetsbare mensen. Voor wat betreft de extramurale wijkverpleging behoren gemeente Montferland en Oude IJsselstreek tot het adherentiegebied van Azora, waar 526 cliënten wekelijks worden voorzien van thuiszorg.

Binnen dit project wil Azora graag twee activiteiten uitvoeren:

  1. het verbeteren van de deskundigheid van de wijkverpleging teams en
  2. het inzetten van levensbrede zelfbeoordelingsinstrumenten bij haar cliënten.

Wijkverpleegkundigen dienen competent te zijn in welke alternatieven er ingezet kunnen worden om de zelfredzaamheid bij cliënten te bevorderen en hen te "coachen" in het aanspraak maken op het eigen vermogen, netwerk, hulpmiddelen alvorens er zorg wordt ingezet. Om dit te kunnen bewerkstelligen dienen professionals, middels intervisie en intercollegiale toetsing kennis, kunde en ervaring op te doen in het zorgonafhankelijk maken van de cliënt waar mogelijk alvorens een indicatie wordt verstrekt. Azora ziet in de praktijk veel variatie tussen de wijkverpleegkundige die een zorgplan opstellen op basis van ziekte en zorg en wijkverpleegkundigen die in het zorgplan meer de (preventieve) focus leggen op gezondheid en gedrag.

Azora richt zich op het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van haar cliënten volgens het principe van positieve gezondheid. De focus ligt op veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de cliënt en zijn omgeving zelf en de focus ligt niet op de ziekte en/of beperking. Om opvolging te kunnen geven aan positieve gezondheid dient de cliënt en zijn of haar sociaal systeem te beschikken over een bepaalde mate van zelfredzaamheid. Door aanspraak te maken op deze subsidie streeft Azora ernaar om in het primaire zorgproces een instrument in te richten wat de cliënt en het sociaal netwerk ondersteunt in het zo lang mogelijk behoud van zelfredzaamheid en eigen regie.

Projectresultaat

In 2021-2022 heeft Azora geïnvesteerd in het opleiden van wijkverpleegkundigen voor intercollegiale toetsing en een procesbegeleider voor zowel interdisciplinaire intervisie, als intervisie met zorgmedewerkers. Er is gericht geïnvesteerd in een andere grondhouding van wijkverpleegkundigen. Hiermee wordt bedoeld dat in de gespreksvoering de focus wordt gelegd op gezondheid en gedrag, in plaats van ziekte en zorg en op mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

De wijkverpleegkundigen beschikken over de handvatten om methodisch gespreksvaardigheden (roddelmethode) toe te passen om elkaar (interdisciplinair) te bevragen en bewust te maken op het eenduidig werken. Er is geen sprake meer van praktijkvariatie, alle wijkverpleegkundigen werken eenduidig en trekken deze lijn door middels maandelijkse casuïstiekbespreking (intervisie) met de medewerkers. Wijkverpleegkundigen zijn bewust bekwaam geworden in het voeren van intervisiegesprekken met elkaar en met medewerkers. Dit is een essentieel onderdeel geworden van het cyclisch narratief evalueren van kwaliteit van zorg. Wijkverpleegkundigen zijn bewust bekwaam om op concreet uitvoeringsniveau met medewerkers mee te denken en hen te begeleiden om een andere afweging te maken, gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid. De wijkverpleegkundigen hebben 4x per jaar een intercollegiaal toetingsmoment (2-4 uur) en alle medewerkers krijgen minimaal 6x per jaar een intervisiemoment dat wordt gefaciliteerd door de wijkverpleegkundigen. We hebben in samenwerking met Wijkzorgacademie het volgende gerealiseerd:

  • Wijkverpleegkundigen opgeleid als procesbegeleider.
  • Wijkverpleegkundigen opgeleid voor intercollegiale toetsing.
  • Wijkverpleegkundigen organiseren 6 intervisiebijeenkomsten per jaar en begeleiden medewerkers in de intervisiemethodiek (incidentiemethoden of roddelmethodiek) conform train-de-trainer.

Er is een goede basis gelegd om in 2023 te starten met de vertaalslag naar de cliëntgerichte gespreksvoering en het ontwikkelen/inzetten van het instrument gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid.
De wijkverpleegkundigen gaan zich in 2023 zich verder ontwikkelen in onbewust bekwaam worden door de praktische toepassing (learning by doing) van de methodieken voor intercollegiale toetsing en intervisie. Mogelijk worden er ook intercollegiale toetsingsmomenten georganiseerd met wijkverpleegkundigen van andere aanbieders in de regio Achterhoek (organisatieoverstijgend).​​​

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01707857
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Azora