Het inzetten van levensbrede zelfbeoordelingsinstrumenten voor cliënten – TWB
Thuiszorg West-Brabant (TWB) is de specialist op het gebied van thuiszorg in West-Brabant (gemeenten: Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht).
Cliënten in de thuiszorg met (een risico op) ondervoeding worden door professionals van TWB ondersteund om zelf actief met hun eetpatroon en voedingstoestand aan de slag te gaan door gebruik te maken van de Eetmeter App, NutriApp of PG-SGA vragenlijst waardoor hun voedingstoestand en zelfredzaamheid hierbij wordt verbeterd. Hiervoor is het van belang dat het onderschatte probleem van ondervoeding zowel onder de aandacht wordt gebracht bij professionals van teams Verpleging & Verzorging (niveau 2 tot en met 6) als bij medewerkers Huishoudelijke Ondersteuning. In een instructie aan medewerkers wordt uitleg gegeven hoe ondervoeding gesignaleerd kan worden, hoe het instrument SNAQ-65+ tijdens de intake en evaluaties met cliënten een vast onderdeel gaat worden in het zorgverleningsproces en hoe cliënten zelf, waar nodig met ondersteuning, kunnen leren inzage te krijgen in voedingstoestand door het gebruik van Eetmeter App, NutriApp en PG-SGA vragenlijst. Een groep cliënten die ondervoed is, gaat met ondersteuning van de zorgprofessionals en waar nodig diëtisten, oefenen met deze apps en vragenlijst en krijgen tips hoe zij hun voedingspatroon kunnen verbeteren en hoe zij hun eigen regie hierbij kunnen bevorderen. Tips die het gebruik van deze instrumenten vergemakkelijken worden verzameld, zodat professionals deze kunnen benutten om bij meer cliënten in te zetten op een moment dat ondervoeding in een vroeg stadium gesignaleerd wordt. Al deze acties worden voorbereid en gemonitord door een werkgroep onder leiding van een projectleider. Aandachtsvelders Voeding, werkzaam binnen de teams Verpleging & Verzorging, bespreken deze voortgang tevens in hun teams.
Projectresultaat
Tijdens het project zijn verschillende meetinstrumenten getest en beoordeeld voor inzetbaarheid om de zelfredzaamheid met betrekking tot ondervoeding bij cliënten te vergroten of te behouden. Het informatiepakket bestaat onder andere uit informatiefolders, zelfbeoordelingsinstrumenten en handleidingen, deze pakketten worden door de wijkverpleegkundigen of aandachtsvelder ondervoeding aangeleverd bij de cliënt en indien nodig krijgt de cliënt hierover uitleg van de aandachtsvelder ondervoeding. Naast het stuk screenen (door middel van de instrumenten), is ook aandacht besteed aan het stuk bewustwording en professionalisering van de V&V (verpleging en verzorging) en HO (huishoudelijke ondersteuning) medewerkers. De diëtisten hebben scholingen verzorgd om zo de kennis onder de medewerkers te vergroten. Er zijn signaalkaarten en placemats met informatie geproduceerd en uitgereikt aan collega’s (signaalkaarten) en cliënten (placemats).
Binnen elk cluster zijn aandachtsvelders ondervoeding aangesteld. Zij plannen samen met de diëtisten en een aangesloten wijkverpleegkundige jaarlijks meerdere bijeenkomsten om de ingezette acties te blijven uitrollen/monitoren.