Continu verbeteren en verlichting administratie wijkverpleging
Stichting Christelijke Zonnehuisgroep IJssel-Vecht (ZGIJV) biedt wijkverpleging in alle wijken van de stad Zwolle.
Om te komen tot een cultuur waarin continu verbeteren ten behoeve van de cliënt centraal staat, wordt een cyclisch toetsingsproces ingezet welke gericht is op verbetering van de kwaliteit van de beroepsuitoefening en daarmee op de geleverde kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van de cliënt.
Met de SOW-financiering wil ZGIJV intervisie opzetten ten aanzien van de uitgangspunten in het kwaliteitskader wijkverpleging, intercollegiale toetsing implementeren en de opleiding van twee wijkverpleegkundigen tot procesbegeleider financieren.
Door middel van intervisie worden praktijksituaties in relatie tot het kwaliteitskader besproken om op die wijze de zorgverlening continu te verbeteren. Met intercollegiale toetsing wordt de kwaliteit van het proces indiceren en organiseren van zorg verbeterd. Daarin is het gedachtegoed van ZZ, naar GG, naar MM (van Ziekte en Zorg, naar Gedrag en Gezondheid, naar Mens en Maatschappij) opnieuw onderwerp van gesprek, zodat bij het indiceren preventie en eigen regie en verantwoordelijkheid centraal staan. Daarnaast wordt de praktijkvariatie in de indicatiestelling verminderd.
Door het opleiden van twee wijkverpleegkundigen tot procesbegeleiders voor intercollegiale toetsing kan het proces van leren en verbeteren binnen ZGIJV worden geborgd.
Het verminderen van de administratieve lastendruk is een groot punt van aandacht binnen ZGIJV. ZGIJV wil zorgverleners primair inzetten voor het bieden van zorg aan cliënten. Het initiatief 'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij' is echter bij ZGIJV tot op heden nauwelijks van de grond gekomen.
Om daadwerkelijk de beweging te kunnen maken van tijdsverantwoording, naar verantwoording op inhoud is een omslag in de inrichting bedrijfsvoering en in het denken nodig. Zowel bij (financiële) ondersteuning als bij wijkverpleegkundigen. Er is een cultuuromslag nodig om 'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij' daadwerkelijk in te voeren binnen de organisatie zodat er een administratieve lastenverlichting komt waardoor er meer tijd en aandacht gaat naar de cliënten.
Projectresultaat
Door de inzet van 'Planning = Realisatie, tenzij' wordt het tijdschrijfproces vereenvoudigd. Dit bespaart tijd, waardoor er meer aandacht kan worden besteed aan cliënten en de werkdruk vermindert. Hiervoor zijn processen en ICT-systemen aangepast en zijn zowel de zorgteams als de ondersteunende diensten geïnstrueerd.