Intervisie en afschaffen minutenregistratie

ICARE biedt wijkverpleging volgens de zorgverzekeringswet met als werkgebied Stad Groningen, Drenthe, West-Overijssel, Flevoland (exclusief Almere en Noordoost Polder), Veluwe en Gelderse Vallei.

Activiteit A: door invoering van de intervisie in de organisatie en uitvoering van intercollegiale toetsing zal de professionaliteit toenemen en naar verwachting de ongewenste praktijkvariatie bij de indicatiestelling afnemen.
Wijkverpleegkundigen zijn beter in staat om op het eigen functioneren te reflecteren en kunnen collega's ook beter feedback geven op de kwaliteit van indiceren en zorgplanvorming.
De aangeleerde methoden helpen wijkverpleegkundigen om nieuwe ontwikkelingen in de zorgverlening sneller onderling af te stemmen en te vertalen naar het dagelijks functioneren.
De gezamenlijke intervisie met verzorgenden uit het eigen team zorgt voor borging in de samenwerking binnen het team van het vertalen van de indicatie naar dagelijkse zorgverlening en het voorkomen van ongewenste praktijkvariatie in het werken in lijn met de indicatiestelling.

Activiteit E: het verminderen van regeldruk door het afschaffen van de minutenregistratie. Optimaal gebruik van 'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij' betekent dat er alleen bij grote afwijkingen achteraf gecorrigeerd wordt. Door goede planningen te maken zijn er minder correcties achteraf nodig, tenzij.

Projectresultaat

  • Alle rayon MT's zijn op de hoogte en er is commitment om ruimte te geven aan het project en aan een eenduidige manier van werken met betrekking tot planning en registratie.
  • Wijkverpleegkundigen en planners hebben een beeld van de WHY van dit project en wat het op zou kunnen leveren en wat van hen wordt gevraagd. Vanuit elk cluster hebben nagenoeg alle wijkverpleegkundigen en planners deelgenomen.
  • Wijkverpleegkundigen, planners en teammanagers hebben een realistisch beeld van hun huidige manier van werken en tips om meer in lijn te komen met de beoogde werkwijze.
  • Tijdens de trainingen hebben de deelnemers op de verschillende stappen in het professioneel planproces inzicht gekregen in de gewenste manier van werken. Onderliggende dilemma's of afwijkingen zijn gedeeld en actiepunten zijn opgepakt. Dit heeft geleid tot beter passende planningen en meer ruimte in de routes voor de zorgverleners, zodat zij rustig hun werk kunnen doen. Er is een meer eenduidige manier van werken volgens de vier richtpunten van het planproces.
  • De teamleden hebben meer bewustzijn op hun rol in het verpleegkundig proces en het werken volgens 'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij'. De implementatie van werken met de cliĆ«ntagenda leidt tot meer overzicht voor de planner om goede routes te maken. Door de WHY uitleg blijft het niet bij een nieuw kunstje van muteren via papieren formulieren naar digitaal registreren.
  • Teamleden hoeven niet meer te werken met (papieren) mutatieformulieren maar kunnen direct digitaal registreren. In het systeem rondom weekkaarten is alles opgeschoond en is er meer eenduidigheid in de weekkaarten van de medewerkers.
  • Doordat de ontwikkelde en gebruikte documenten (o.a. hoe, wat en waarom, visuele platen en handreiking) beschikbaar zijn via het intranet, zijn ook nieuwe teammanagers op de hoogte en kunnen zij achtergrondinformatie lezen (verbinden met de inhoud in plaats van alleen een kunstje te doen).
  • ICARE is goed in gesprek met de teammanagers. Zij kunnen hun vragen direct stellen aan de projectgroep en kunnen leren van elkaar. Inmiddels worden bredere onderwerpen met elkaar besproken dan alleen het werken volgens 'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij'.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01655031
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting ICARE