Vertrouwen in professionele autonomie van de wijkverpleegkundige!
ZZG zorggroep levert wijkverpleging, beschut en beschermd wonen, herstel- en revalidatiezorg in de regio Zuid-Gelderland - Nijmegen, Rijk van Nijmegen, Wijchen en Maas en Waal.
Van 'Zorgplan = Planning = Realisatie tenzij', naar 'Indicatie = Declaratie' en 'Roosteren = Verlonen'.
Als grote stip op de horizon ambieert ZZG zorggroep dat de bij wet bevoegde wijkverpleegkundige autonoom indiceert, klinisch redeneert eventueel in overleg met o.a. huisarts en in samenspraak met cliënt/mantelzorg (SDM) het zorgplan/zorgdossier opstelt. Dit zorgplan wordt vervolgens middels het verpleegkundig proces (pdca) periodiek geëvalueerd en zo nodig wordt het zorgplan en indicatie bijgesteld. Wat de ZZG zorggroep betreft, wordt het zorgplan en de bijbehorende rapportage (conform richtlijn V&VN) samen met de inzetplanning in ecare zo ingericht, zodat deze de basis vormt voor de declaratie. Het dienstrooster gaat de basis vormen voor het verlonen. Alle medewerkers van de wijkverpleging stoppen met het registreren van werktijd in 'ecare administratie' en 'cliënten tijd' in PUUR Planning, omdat actueel zorgplan en de bijbehorende rapportage leidend zijn (professionele autonomie).
Projectresultaat
Administratieve lastenverlichting door vertrouwen in professionele autonomie van de wijkverpleegkundige!
Met deze slogan begon ZZG zorgroep destijds haar aanvraag. Met behulp van het werken met 'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij' heeft ZZG zorgplan hier een grote slag in kunnen maken.
Alle teams binnen de wijkverpleging zijn gaan werken volgens deze methode, waardoor zij niet meer apart alle tijd, die zij besteden aan coördinatie van zorg, hoeven te registreren.
Doordat vooraf een haalbare planning van de zorg (zowel zorg achter de voordeur alsook de coördinatie) is gemaakt, hoeven de medewerkers van het team niet meer achteraf apart de coördinatietijd te registreren. Voorheen moest deze coördinatietijd wel apart worden geregistreerd. Dit kostte niet alleen veel tijd, maar gaf ook onrust, omdat al deze losse minuten allemaal moesten worden onthouden en geregistreerd aan het einde van de dag. Het importeren van de gemaakte planning is nu voldoende. Dit scheelt de medewerkers tijd.
Doordat het totaal aantal minuten van zorg nu goed in beeld is, geeft dit als bijvangst dat de teams rust in de planning ervaren en dat zij vaak de mogelijkheid hebben om beter aan de roosterwensen van de collega's te voldoen.
Werken volgens 'Zorgplan = Planning = Realisatie, tenzij' is volledig geborgd binnen de organisatie; focus op de navolgbaarheid van zorg is daarbij belangrijk. ZZG zorggroep heeft de roosterwensen van teams in kaart gebracht en gaat hier nu mee verder. Er wordt gestreefd naar het kunnen aanbieden van langere diensten, zodat er nog beter kan worden voldaan aan de wensen van de medewerkers. Ook wil ZZG zorggroep dit verder integreren in een roostermodule, zodat daarmee de administratieve lasten verder kunnen worden verminderd.