Intercollegiale toetsing voor integrale zorgteams
Thuiszorg West-Brabant (TWB) is de specialist op het gebied van thuiszorg in West-Brabant (gemeenten: Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht).
TWB heeft ruim 1.800 medewerkers in dienst die dagelijks zorg en/of ondersteuning verlenen vanuit de WMO, ZVW en WLZ. TWB heeft 28 reguliere wijkteams, 4 specialistische teams (nacht-, acuut-, topklinisch- en Hospiceteam), casemanagers dementie en gespecialiseerd verpleegkundigen die gezamenlijk de wijkverpleegkundige zorg leveren. TWB levert het brede palet aan wijkverpleegkundige zorg, namelijk: basiszorg, specialistische zorg maar ook systeemfuncties zoals onplanbare nachtzorg, indiceren PGB indicaties en wijkgericht werken. TWB heeft in iedere gemeente een goede samenwerking met het sociaal domein t.b.v. de borging van domein overstijgende zorg. Daarnaast heeft TWB goede samenwerkingen met andere zorgaanbieders, huisartsen, ziekenhuizen en andere professionals in de eerste en tweede lijn t.b.v. het realiseren van passende zorg voor de cliënt.
Projectresultaat
In het najaar 2021 zijn er zes wijkverpleegkundigen, middels de landelijke V&VN scholing, opgeleid tot procesbegeleider intercollegiale toetsing. Zij hebben alle zes de opleiding succesvol afgerond. Zij begeleiden nu binnen hun eigen groep wijkverpleegkundigen (zes-acht personen) eens per twee maanden intercollegiale toetsing.
In maart 2022 is een groep van acht collega's (zes wijkverpleegkundigen, één casemanager dementie en één gespecialiseerd verpleegkundige) gestart met de incompany training procesbegeleider intercollegiale toetsing. Zij volgden hetzelfde programma als in de landelijke scholing. Ook deze acht collega's hebben de opleiding succesvol afgerond en begeleiden nu eens per twee maanden een groep indicerend verpleegkundigen bij de intercollegiale toetsing.
In september is de laatste incompany groep opgeleid. Deze groep bestond uit drie wijkverpleegkundigen en een gespecialiseerd verpleegkundige. Zij zijn recent opgeleid en zijn momenteel aan het oefenen met intercollegiale toetsing in hun eigen team. Eind 2022 hebben zij drie keer intercollegiale toetsing begeleid binnen hun eigen team.
Het is gebleken dat de opgeleide procesbegeleiders het nodig hebben om gemiddeld drie keer de intercollegiale toetsing te begeleiden, voordat zij zich hier bekwaam in voelen. Tegen het einde van 2022 hebben alle procesbegeleiders minimaal drie keer intercollegiale toetsing gedaan binnen hun eigen team.