Zorgaanbod kwetsbare ouderen Heerlen-Noord
Buurtzorg Nederland te Almelo, is met 9.147 medewerkers in 1.000 wijkteams de grootste aanbieder van wijkverpleging.
Het aantal kwetsbare ouderen met multi-morbiditeit en complexe zorgvragen neemt toe, terwijl de zorg en ondersteuning om hen heen steeds verder versnippert. Ouderen en hun naasten moeten zelf de zorg organiseren, plannen, afstemmen en de regie houden, maar zij zijn hiertoe lang niet altijd in staat.
Kwetsbaarheid ontstaat geleidelijk, functies gaan langzaam achteruit. Er bestaat geen duidelijke leeftijdsgrens. Bij ouderen kan in een korte periode de kwetsbaarheid toenemen waardoor ernstige problemen ontstaan in de thuissituatie, die niet op tijd gesignaleerd worden. Door het risico op kwetsbaarheid tijdig te onderkennen kan in een vroeg stadium ondersteuning geboden worden. Gerichte ondersteuning kan lichamelijk beperking en psychische problematiek beïnvloeden zodat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam kunnen blijven.
In dit project zet Buurtzorg Nederland een samenwerkingsverband in de keten op om een geïntegreerd eerstelijns zorgaanbod te ontwikkelen voor kwetsbare ouderen in de wijk. Vanuit de kwetsbaarheidsmeting wordt een opvolgmodel met integrale zorg- en dienstverlening met een breed perspectief op zorg ontwikkeld. In dit zorgaanbod nemen de verpleegkundigen (POH(O) en de VS in de wijk) een spilfunctie in, in samenwerking met de specialist ouderengeneeskunde, fysio-, logo-, ergotherapeut en welzijn. Door een gezamenlijke dienstverlening met kortere lijnen en meer snelheid zet Buurtzorg Nederland in op meer preventie en vroeg signalering bij kwetsbare ouderen. Buurtzorg Nederland gaat versnippering in de zorg tegen.
Projectresultaat
Er is een samenwerkingsverband in de keten opgezet om een geïntegreerd eerstelijns zorgaanbod aan te bieden aan kwetsbare ouderen in de wijk. Vanuit een kwetsbaarheidsmeting streeft Buurtzorg Nederland naar een opvolgmodel met integrale zorg- en dienstverlening met een breed perspectief op zorg, waarbij de verpleegkundige een spilfunctie inneemt, in samenwerking met de betrokken samenwerkingspartijen. Het uiteindelijke doel is door middel van een gezamenlijke dienstverlening, met kortere lijnen, in te zetten op meer preventie en vroegsignalering bij kwetsbare ouderen.