Implementatie gedachtegoed Positieve Gezondheid in de wijk
ActiVite verleent zorg- en dienstverlening waar mensen aanspraak op kunnen maken vanuit Zorgverzekeringswet (ZVW), de Wet langdurige zorg (WLZ) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De voornaamste doelgroep bestaat uit ouderen die bij ActiVite wonen (op een somatische of psychogeriatrische afdeling in één van ActiVite's negen verpleeghuizen) of ActiVite thuis verzorgt en ondersteunt.
ActiVite wil alle medewerkers uit haar wijkteams de brede zienswijze op gezondheid bijbrengen en haar wijkverpleegkundigen trainen om Positieve Gezondheidsgesprekken te voeren, zodat zij met de juiste zorg en ondersteuning haar cliënten kan ondersteunen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Deze holistische benadering wordt vertaald in de zorgdoelen en moet onderdeel worden van het dagelijks handelen van de wijkteams. Een betekenisvol leven en de eigen regie van de cliënt staan centraal.
Projectresultaat
Afgelopen periode heeft ActiVite, samen met een groep van ambassadeurs uit allerlei delen uit de organisatie, Positieve Gezondheid een plek gegeven in de organisatie. ActiVite wil alle medewerkers uit haar wijkteams de brede zienswijze op gezondheid bijbrengen. Een betekenisvol leven en de eigen regie van de cliënt staan centraal. Daartoe hebben de medewerkers trainingen, e-learnings en inspiratiesessies gevolgd. ActiVite heeft haar medewerkers kennis laten maken met het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en hen specifiek getraind op het vergroten van de zelfregie en zelfredzaamheid bij de cliënten, zodat zij hierover in gesprek kunnen gaan met de cliënten (het goede gesprek vanuit het gedachtegoed van Positieve Gezondheid).