Ondersteuning wijkverpleging bij Zorgspectrum Het Zand

Verpleeghuis Zandhove (Zandhove) levert wijkverpleging aan cliënten die in of nabij haar gebouwen wonen in de regio Overijssel (Heino, Nieuwleusen, Staphorst en Wijhe).

De druk op de wijkverpleging neemt toe. Zandhove ziet dat mensen langer thuis blijven wonen, waardoor de intensiteit van de zorg toeneemt. Gezien het feit dat de vergrijzing ook toeneemt, is het meer dan ooit belangrijk om cliënten in de wijkverpleging optimaal zelfredzaam te laten zijn. Zandhove ziet nu nog te veel dat medewerkers uit de wijkverpleging onnodig handelingen overnemen van cliënten, met goede bedoelingen. Ook blijft Zandhove altijd op zoek naar systemen die de medewerkers optimaal ondersteunen om hun werk zo goed en plezierig mogelijk te kunnen doen. De basis ICT moet op orde zijn, zodat de medewerker voldoende tijd heeft voor zijn of haar passie: cliënten ondersteunen in hun leven! Zandhove zet deze subsidie daarom voor twee belangrijke onderwerpen in.

  1. Het faciliteren van optimale zelfredzaamheid van cliënten: Zandhove traint medewerkers om de Zelfredzaamheidsradar in te zetten. De basis is het individuele gesprek tussen cliënt (en naasten) en zorgmedewerker aan de hand van de Zelfredzaamheidsradar. Welke behoefte heeft een cliënt? Wat kan iemand écht niet meer zelf? Waarin kan Verpleeghuis Zandhove ondersteunen? Welke hulpmiddelen en domotica moet hiervoor worden ingezet?
  2. Naar aanleiding van een uitgebreid lean-traject (met interne en externe lean-coaches), implementeert Zandhove een kwaliteitsmanagementsysteem om de basisinfrastructuur met betrekking tot ICT te verbeteren.

Projectresultaat

  • Zandhove heeft een blended leertraject ontworpen en aangeboden bij alle thuiszorgteams om de zelfredzaamheidsradar te implementeren.
  • 94 medewerkers hebben de training gevolgd. Medewerkers hebben handvatten gekregen om op de juiste manier met cliënten in gesprek te gaan over hun zelfredzaamheid en eigen regie, de inzet van hulpmiddelen én hoe het steunsysteem (mantelzorg) optimaal kan worden ingezet.
  • Cliënten worden hierdoor veel meer dan voorheen, gestimuleerd door medewerkers om nog zelf te doen wat ze zelf nog kunnen óf zelf nog kunnen leren.

Projectsamenvatting

Projectnummer SOWI-01610324
Locatie Nederland
Status Afgerond
Jaar 2021
Subsidieregeling Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Sectoren Dienstensector, Medische sector
Aanvrager Stichting Zorgspectrum Het Zand