Deskundigheidsbevordering en procesoptimalisatie bij Allerzorg
Allerzorg is een belangrijke zorgaanbieder voor extramurale zorg in heel Nederland. Allerzorg levert zorg op het gebied van gespecialiseerde medische kindzorg, wijkverpleging, verpleegtechnische zorg, wondzorg en dermatologie, begeleiding voor kinderen, volwassenen en gezinnen, ouderenzorg en palliatieve terminale zorg.
Met dit project wordt enerzijds de deskundigheid van de medewerkers bevorderd en behouden en wordt aan de andere kant de inrichting van de systemen verder geoptimaliseerd. Allerzorg is een innovatieve, ondernemende organisatie en wil tot slot graag met behulp van deze subsidie de verpleging in de intensief palliatieve (terminale) zorg ondersteunen met een digitaal platform.
Projectresultaat
Allerzorg heeft vijf wijkverpleegkundigen opgeleid tot procesbegeleider intercollegiale toetsing. Onder begeleiding van deze procesbegeleiders hebben vervolgens per jaar vijf bijeenkomsten plaatsgevonden, in het kader van intercollegiale toetsing voor alle indicerend wijkverpleegkundigen van Allerzorg. Als positief bijeffect heeft dit in sommige gevallen geleid tot verdere verdieping of aanscherping van zorgpaden en/of werkinstructies. Maar ook het oorspronkelijk bedoelde en gewenste resultaat "Het continue verbeteren en leren van elkaar, eenduidiger indiceren, minder praktijkvariatie" is duidelijk behaald.
In de meeste wijkteams is intervisie voor de overige verpleegkundigen en verzorgenden structureel geagendeerd en verder geprofessionaliseerd. Dit betekent onder andere dat coördinatoren en wijkverpleegkundigen zijn getraind in het houden van intervisiebijeenkomsten en dat deelname hieraan in het eigen LMS van Allerzorg wordt bijgehouden. Om alles in te bedden en te borgen is besloten dat, in minimaal twee van de jaarlijkse werkoverleggen per team, intervisie als agendapunt centraal moet staan.
De resultaten zijn positief:
- De intervisie wordt gecombineerd met het bespreken van concrete casussen die spelen in het team en dit wordt enorm gewaardeerd door de medewerkers.
- Het aanbieden van deze gezamenlijke onderwerpen draagt echt en merkbaar bij aan de professionalisering van de medewerkers en dit wordt door hen ook zo ervaren.