Circulaire keten aspergefolie

Beoogd wordt binnen dit project een dienst te ontwikkelen met bijbehorende nieuwe techniek om aspergefolie circulair te maken. Aspergefolie wordt gemaakt van LDPE-kunststof. Aspergefolies worden op duizenden hectaren toegepast en bezitten een groot volume en gewicht van aanhechtend zand voor verzwaring op het land.

In huidige situatie is dit materiaal na jarenlange toepassing niet her te gebruiken omdat deze te veel vervuild is. Een samenwerking van toeleverancier en 2 gebruikers wil samen met een machinebouwer en branchegerichte kennisorganisatie een mobiele oplossing hiervoor ontwikkelen waardoor kwekers op hun bedrijfslocatie hun folie kunnen laten reinigen en geschikt maken voor verdere verwerking tot grondstof voor nieuwe aspergefolies. Door de reinigingstechniek mobiel te gaan ontwikkelen worden nagenoeg alle aanhechtende zandvolumes van de folies ontdaan en op bedrijfslocatie achtergelaten voor hergebruik. Onderhavige keten onderscheidt producenten van “virgin” folie, toeleveranciers van folie en gebruikers van folie.

In de huidige situatie wordt het folie na 8-10 jaar afgevoerd naar de afvalverbranding . Er is al een partij in de markt die weer grondstof kan maken van gebruikt kunststof mits deze voldoende schoon is. Door de nieuw te ontwikkelen techniek en dienst ontstaat een nieuwe ketenrol welke de ontbrekende schakel is om verouderde aspergefolie geschikt te maken voor hergebruik en de keten circulair te maken.

Binnen het project gaan de samenwerkingspartners aan de slag met een ontwikkelingstraject voor de techniek en in vervolg hierop met een ontwikkelingstraject voor de dienstverlenende organisatie. Het gewenste totaal resultaat is een uitvoerbaar circulaire keten waardoor er bespaard kan worden op grondstofgebruik en daarmee op CO2-emissie bij de productie hiervan.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP22100
Rijksbijdrage € 0,00
Jaar 2022
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners Gege Machinebouw B.V. Joh. Vos Capelle B.V. Teboza B.V. Aspergekwekerij De Wit B.V.
Aanvrager Stichting Vollegrond