Verwaarden Synthetische dekbedden en kussens

Binnen de recycling van consumenten textiel is er één stroom een doorn in het oog: synthetische dekbedden en kussens. Dit wegens het hoge volume, terwijl hier nog geen passende oplossing voor is. Consumententextiel wordt ingezameld via textielinzamelaars, de milieustraat of wanneer consumenten het oude product inleveren bij aanschaf van iets nieuws. Om een product waardevol te verwerken moet materiaal gescheiden worden tot één enkele materiaalstroom (een monostroom). Bij synthetische dekbedden en kussens kan dat moeilijk zijn, want de inhoud van dekbedden en kussens (het vulmateriaal) bestaat niet steeds uit hetzelfde type materiaal en is moeilijk te scheiden van het tijk.

Sympany wil samen met haar partners een krachtige keten opzetten voor het circulair verwerken van synthetische dekbedden en kussens. Sympany ontvangt jaarlijks 20.000.000 kg aan textiel. Hiervan is 12% afval en 27% van van dit afval bestaat uit synthetische dekbedden en kussens die foutief in de inzamelpunten is beland. Dit staat gelijk aan 648.000 kg. Dit wordt nu verbrand en kost daarbij 20 cent de kilo. Opties voor traditionele en nieuwe technieken van wassen lijken niet rendabel, of haalbaar voor deze schaal. En daarmee is dit een gigantische hoeveelheid aan onbenut materiaal. Dit gaan wij veranderen. Het doel van dit project is om synthetische dekbedden en kussens binnen Nederland te verwerken naar verschillende type producten. Om dit doel te bereiken zijn Sympany, Matras Recycling Europe (MRE),i-did, UPPACT, The Good Floor en Ducky Dons aangesloten.

Met deze keten gaan wij synthetische dekbedden en kussens inzamelen en scheiden naar materiaal wat hergebruikt kan worden, te weten: 1) synthetisch vulmateriaal, 2) schuim, 3) tijk en 4) vervuild materiaal. De synthetische vulling (1) wordt omgezet in synthetische vezelbolletjes voor nieuwe kussens endekbedden of worden als vloer ingezet door The Good Floor. Voor deze verschillende opties gaan wij met internationale partners onderzoeken welke verwerking de beste business case oplevert, de laagste milieu impact heeft en kwalitatief de beste synthetische vezels oplevert. Het schuim (2) wordtg ereinigd of omgezet in bonded schuim. Voor het tijk (3) hebben wij op dit moment nog geen grote zoektocht ingezet, daar gaan wij mee aan de slag tussen aanvraag en goedkeuring (mei-augustus). Van het vervuild materiaal (4) wordt composiet gemaakt waar bed frames voor de beddenindustrie van gemaakt worden.

Aan het einde van dit onderzoek moet er een complete keten zijn die na het afronden van dit project blijft bestaan en die voor alle betrokken organisaties hun individuele belangen behartigd. MRE gaf aan dat wanneer wij een input stroom van tenminste 50.000 kg op jaarbasis kunnen realiseren, zij een blijvende rol in de keten zullen spelen. Dit betekent dat ons gewenst resultaat binnen dit project een totale afzet van minstens 4000 kg per maand is. Ook willen wij een groeiplan hebben met prijsafspraken om in de 4 jaar na het afronden van dit onderzoek 500.000 kg te kunnen verwerken. Daarnaast zullen de resultaten van dit onderzoek helpen om het sorteren van consumenten textiel weer een stap te verbeteren, waardoor alle andere stromen ook kosten effectiever worden verwerkt. Alle partners hebben al geruime tijd een verlangen om dit traject op te zetten en zijn blij elkaar gevonden te hebben. Wij hebben er vertrouwen in dat door middel van deze aanvraag een sterke keten zal blijven bestaan en zal groeien.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP22023
Jaar 2022
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners The Good Floor; UPPACT B.V.; i-did Factory B.V.; Matras Recycling EU Nederland B.V.; Ducky Dons Nederland B.V.
Aanvrager Stichting Sympany