Samenwerkingsverband Randstadhout
Doelstelling Door de stadshoutketen te optimaliseren en de verschillende huidige initiatieven aan elkaar te verbinden wordt circulair stadshout een serieuzer en duurzamer alternatief voor productiehout. Subdoelen - Bewaken en aanjagen van de ambacht van het verzagen en verwerken van lokaal hout. - Uitwisselen van kennis en ervaring tussen diverse stadshout-netwerken. - Verhogen van het totaal aantal verwerkte stadsbomen door stimuleren van de toepassing van stadshout in de breedste zin.
Het product in project Samenwerkingsverband Randstadhout staan stadse bomen centraal als grondstof: stadshout. Waar bomen nu vaak worden versnipperd en laagwaardig worden gerecycled, ziet het samenwerkingsverband Randstadhout, hout uit de stad als hoogwaardig product. Op deze manier komt het hout van stadsbomen op een hogere trede op de R-ladder: van Recycle of Recover naar Reuse en Reduce! Stadshout wordt nu op diverse plekken in de Randstad al op kleine schaal verwerkt en hergebruikt door verschillende stadshoutsinitiatieven. Al die initiatieven werken op hele lokale schaal en in relatief kleine volumes. Graag zouden we zien dat stadshout een serieuzer en duurzamer alternatief wordt voor hout uit productiebossen. Daarvoor gaan we binnen dit project aan de slag met het optimaliseren van de keten als ook het verbinden van de huidige stadshoutnetwerken. Proces Het verbinden van de verschillende stadshoutsinitiatieven heeft als doel om een keten op te richten met een grotere en professionelere afzetmarkt. Stadshoutinitatieven werken op hyperlokale schaal met een beperkt aanbod. Deze huidige keten is prima geschikt voor de particuliere markt, maar lastig voor professionele verwerkers, omdat de oplages klein en onvoorspelbaar zijn. Met dit project kan op regionale schaal stadshout als grondstof worden gebruikt, voor nieuwe en grootschalige toepassingen zoals bijvoorbeeld gevelbekleding en producten.
Activiteiten en resultaat De huidige stadshoutketen wordt uitgediept met verschillende ketenpartners op kleine schaal. Vervolgens worden uitdagingen gekoppeld aan andere kleinschalige initiatieven. Gezamenlijke knelpunten worden in kaart gebracht en waar mogelijk opgelost. Daarnaast wordt er een pilot productlijn ontworpen en geproduceerd van een aantal showcase stammen, om te inventariseren op welke manier hout van stadse bomen kan worden verwerkt tot hoogwaardige producten. Tot slot wordt onderzocht of het aanbod van alle stadshoutinitiatieven zou kunnen worden gebundeld; een Randstadhout-platform.