Project Biebox

De Biebox - Bevorder het Nederlandse leesklimaat op een circulaire manier met de Biebox Een bibliotheekcollectie is geen statische verzameling: ongeveer 2 miljoen bibliotheekboeken worden jaarlijks afgeschreven. In de huidige situatie worden nagenoeg alle boeken (100%) weggooit, simpelweg omdat er nog geen alternatief is. Echter is naar schatting 15% geschikt voor hergebruik en de overige 85% kan in plaats van afval worden omgezet naar grondstof voor nieuwe producten. Deze boeken krijgen een tweede leven met het circulaire concept de “Biebox”: een box gemaakt van afgeschreven bibliotheekboeken en gevuld met ge-upcyclede boeken.

De Bieboxen worden geplaatst op verschillende locaties bij diverse partners door heel Nederland. Boeken uit de box zijn vervolgens gemakkelijk mee te nemen om wachtend, onderweg, thuis of op vakantie te lezen.

Het doel is tweeledig:

1.) Duurzame impact maken door afvalvermindering en maximale waardebehoud realiseren - zowel literair als materieel - van een groot deel van de jaarlijks ruim 2 miljoen afgeschreven bibliotheekboeken.

2.) Sociale impact maken door bij te dragen aan het bevorderen van leesvaardigheid in Nederland, waar nog steeds 1 op 6 mensen (25 miljoen Nederlanders) moeite heeft met lezen.

Met de Biebox kunnen mensen op een laagdrempelige manier in aanraking komen met fysieke boeken en wordt het makkelijker gemaakt weg naar een lokale bibliotheek te vinden. De activiteiten in dit project zijn op hoofdlijnen: (voor)onderzoek op product-, dienst-, en procesniveau, prototyping van producten en diensten, vormgeven samenwerkingsafspraken met partners, inrichten van de processen, uitvoeren van pilots en voorbereiden grootschalige uitrol.

De gewenste resultaten zijn:

1.) Een ingericht proces om álle afgeschreven bibliotheekboeken terug te nemen, deze circulair te kunnen maken;

2.) Diensten via een online platform om boeken opnieuw aan te bieden in de vorm van de Biebox of andere producten;

3.) Een terugnameproces gereed hebben (om de kringloop te sluiten);

4.) En dit alles in een efficiënte ketensamenwerking met de juiste partner;

5.) Het verhogen van het aantal herbruikbare boeken voor maximale waardebehoud. Samen met partners kunnen we de uiteindelijke CO2 voetafdruk per boek verlagen, afval verminderen, literaire en materiële waarde behouden van boeken én een diverse groep mensen stimuleren om te lezen. De Biebox draagt ook -tastbaar- bij in het verwezenlijken van de duurzaamheidsambitie van partners.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP22008
Rijksbijdrage € 0,00
Jaar 2022
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners Buildings that Matter B.V. Paper for Paper B.V. Coöperatie Generous Minds UA Stichting Dok
Aanvrager Stichting NBD Biblion