Circular plastic waste and sargassum solution Caribbean NL

Doel van dit project is om op Bonaire een circulaire verwaardingsketen te ontwerpen en organiseren voor zwerfplastic en voor sargassum. Beide stromen vormen een groot probleem in Caribisch Nederland. Overal op Bonaire is plastic zwerfafval te vinden. Daarnaast zorgen de invasieve strandingen van Sargassumwier voor grote ecologische en economische problemen. Vissen, zeegras en koraal stikken. De zandstranden zijn minder aantrekkelijk voor toeristen en omwonenden, wanneer dikke pakken wier liggen te rotten en rotte eierenlucht vrij komt.

Op Bonaire is geen goed georganiseerd inzamelsysteem voor afvalplastic en voor Sargassum. Als het al wordt verzameld worden de beide stromen vaak gestort, waarbij het een extra probleem voor de omgeving oplevert. Met de toepassing van een zeewaardige autonome waterdrone, de MegaShark, zal Sargassum en plastic uit de zee worden gegraasd, voordat het de kust bereikt. Daarnaast wordt op land afvalplastic verzameld.

Met de Fuse Kitchen, een mobiele fabriek in zeecontainers, kan de lokale gemeenschap het (vervuilde) plastic afval en de Sargassum verwerken tot lokaal bruikbare (bouw)materialen, zoals stoeptegels, bouwstenen, dakpannen of keerwanden. Gemiddeld kan op deze wijze 3.725 ton per jaar worden verwerkt (4.800 ton met productie van bestratingsblokken van elk 12 kg en 2.650 ton met tegels van elk 2 kg; ca. 0,6 ton/u x 18 uur x 350 dagen).

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP22058
Jaar 2022
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners Origin by Ocean; Kooyman; GPBO B.V.; RanMarine Technology B.V.
Aanvrager Bon Recycling