Circufloor

Er zullen circulaire gietvloeren gemaakt worden van kalkzandsteen afkomstig uit de sloop van gebouwen. Het materiaal dat centraal staat in dit project is kalkzandsteen. Dit wordt gescheiden uit bouwafval en vervolgens worden er gietvloeren van gemaakt. Na de levenstijd van 30 jaar zullen deze vloeren weer gesloopt worden waarna het kalkzandsteen opnieuw te gebruiken is.

Momenteel kent kalkzandsteen geen circulaire toepassing. Het wordt enkel laagwaardig gerecycled en gebruikt als fundering voor snelwegen. In dit project zal kalkzandsteen tijdens de sloop van gebouwen gescheiden worden van ander steenachtig sloopafval. Dit wordt vervolgens verwerkt en verfijnd tot bruikbare grondstof, hiermee worden gietvloeren gemaakt. Deze worden neergelegd en gebruikt in bedrijfspanden, zo wordt kalkzandsteen hoogwaardig gerecycled.

Na het afronding zal er een circulaire keten gevormd zijn waarbij secundair kalkzandsteen zal dienen als circulaire grondstof voor de productie van vloeren. Het vervangt hierbij kwartsmeel dat geïmporteerd wordt uit het buitenland. Zo kan er veel uitstoot bespaard worden en wordt de vraag naar virgin grondstoffen verminderd.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP22056
Rijksbijdrage € 0,00
Jaar 2022
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners Qlick Technofloor B.V. Tosmar Vastgoed B.V. Maathuis & Braakhuis B.V. Uzin Utz Nederland B.V.
Aanvrager Drentse Recycling Maatschappij B.V.