Biobased gordijnen met uitzicht op een plasticvrij leven!

Mensen worden dagelijks blootgesteld aan plastic deeltjes via de lucht, het water en via hun voedsel. Bloedonderzoek heeft laten zien dat mensen microplastics opnemen in hun lichaam. Met dit project willen we plasticloze gordijnen ontwikkelen, van natuurlijke grondstoffen, voor toepassing in zorginstellingen en publieke gebouwen en daarmee de lokale biobased economie een boost geven. Momenteel worden deze gordijnen veelal gemaakt van Trevira, een 100% polyester product.

Door plasticloze gordijnen kunnen we het verspreiden van plastic deeltjes via de lucht voorkomen alsmede vervuiling van ons water, doordat de gordijnen regelmatig gewassen moeten worden (1x per kwartaal in zorginstellingen). Het wassen van synthetisch textiel is een grote bron van watervervuiling. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 35% van alle microplastics in de oceanen afkomstig is van het wassen van textiel. Uit recent onderzoek is gebleken dat microplastics ook in de lucht vrijkomen door slijtage van synthetisch textiel.

We gaan de gordijnen ontwikkelen met als basisstof linnen, mogelijk met toevoeging van andere vezels (zoals wol i.v.m. brandwerende werking) om te kunnen voldoen aan de functionele eisen die gesteld worden aan dergelijke gordijnen. We kiezen voor linnen, wat gemaakt wordt van vlas, omdat dit een duurzaam en lokaal te verbouwen gewas is, waardoor de positieve impact op het milieu groot is en een goede wisselteelt is ten behoeve van de biodiversiteit. Hiermee willen we ook bijdragen aan een verdienmodel voor de boeren om naast ‘food’ en ‘feed’ ook te verbouwen voor ‘product’. We zorgen ervoor dat de stof zo ontwikkeld wordt dat deze aan het eind van de levensduur van het gordijn eenvoudig te recyclen is en opnieuw gebruikt kan worden voor hoogwaardige toepassingen. Hierdoor realiseren we langdurige CO2 opslag.

Tijdens het project zullen we verschillende prototypes ontwikkelen en deze testen op de functionele en technische eisen die gesteld worden aan dergelijke gordijnen. Daarbij kan gedacht worden aan functionele eisen zoals: vormvastheid, kleurbehoud, wasbaarheid, antibacteriële waardes en brandvertragendheid. Daarbij speelt ook een rol hoe we het gordijn zo kunnen ontwikkelen dat deze commercieel kan concurreren met de huidige alternatieven. Ook zullen we de gehele keten samenbrengen en een gedeeld eigenaarschap ontwikkelen, zodat we na afloop bij een positief getest prototype verder kunnen met de verdere ontwikkeling en marktintroductie van de plasticloze gordijnen.

Het gewenste resultaat van dit project is een technisch werkend prototype van de plasticloze gordijnen die bijna klaar is voor marktintroductie voor ziekenhuizen en andere publieke gebouwen. Op deze manier dragen we bij aan het verminderen van microplastics in onze omgeving en geven we patiënten een gezondere omgeving om in te herstellen. Tevens is duidelijk dat we commercieel kunnen concurreren met de huidige gordijnen, zodat er vraag is naar het materiaal.

Projectsamenvatting

Projectnummer CKP22092
Jaar 2022
Subsidieregeling Subsidie Circulaire Ketenprojecten
Partners I. Meijssen Services; Iedema Projectstoffering Appelscha B.V.; Timpelsteed
Aanvrager Stichting House of Design