BIOBASED BINDMIDDEL
In de jachtbouw, of het nu om zeiljachten of motorboten gaat, worden interieurs met een houtuitstraling toegepast. Voor zijwanden, meubels, basisvloeren wordt meubelplaat met een fineerlaag van hout gebruikt, veelal MDF-plaat. MDF, Medium Density Fibreboard, is een geperst board met een middelharde dichtheid. MDF bestaat uit fijngemalen houtvezels die zijn gedroogd en door middel van bindmiddel en persen met elkaar zijn verbonden. Formaldehyde (CH2O) is een veel gebruikt bindmiddel in MDF en kan tot 30% van het gewicht van het product uitmaken. Formaldehyde is giftig. Formaldehyde is bewezen carcinogeen (kankerverwekkend) bij de mens. Formaldehyde kan ogen, neus en keel irriteren. Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden. Ook kan beroepsastma op deze stof worden ontwikkeld. Bewerkt hout zoals MDF kan niet goed worden hergebruikt, omdat de bindmiddelen en lijmen niet van natuurlijke oorsprong zijn. Momenteel is het hergebruik van hout minder dan 20% en dat betreft dan vaak alleen het pure hout. Formaldehyde is dus een niet-natuurlijke, giftige koolwaterstof.
Bij de productie en bij de verwerking end-of-life (verbranding) worden schadelijke emissies uitgestoten, waaronder veel CO2. Doel van dit project is de ontwikkeling van een biobased thermoplastische compound die formaldehyde bevattende compounds vervangt en vervolgens de ontwikkeling van de nieuwe 100% biobased MDF meubelplaat. Vervolgens het testen van de nieuwe meubelplaat in de bouw van een jachtinterieur.
De verwachte voordelen van een thermoplastische biobased compound zijn geen formaldehyde release, eenvoudiger recycling en eenvoudig in het nabewerkingsproces. Door het gebruik van een thermoplastische compound zal het oppervlak van een fibre board minder open zijn, hierdoor zijn minder beschermende lagen aan te brengen om waterabsorptie door het fibre board te voorkomen. Daarnaast laat een thermoplastische compound zich veel beter vervormen, wat veel tijdsbesparing in het vormgevingsproces met zich mee zal brengen. Bij gebruik van de nieuwe biobased thermoplastische biocompound zal veel minder grondstof worden gebruikt dan bij formaldehyde het geval is.