UPTYRE: Unique Process Solutions for Advanced Recycling of Car Tyres

Projectpartners

Onderzoek naar Unieke Processen voor Sortering en Scheiding van gebruikte autobanden ter bevordering van hoogwaardige recycling
Dit project is een onderzoeksproject passend binnen onderwerp 3 van de call CPNL: Ontwikkeling van specifieke voorbehandelings- en sorteertechnieken voor het synthetische rubber uit autobanden.
Het consortium bestaat uit de volgende partijen:

  • Recybem B.V. - Ketenregisseur & penvoerder
  • Hogeschool Windesheim - Kennis-onderzoeksinstelling
  • Universiteit Twente - Kennis-onderzoeksinstelling
  • Reedijk Used Tyres B.V. - Afvalverwerker
  • Kargro Recycling B.V. - Recycler
  • New Born Rubber B.V. - Recycler
  • Rubber Resources B.V. - Recycler
  • Avantes B.V. - Engineer
  • Spectral Industries B.V. - Engineer
  • Apollo Tyres (Europe) B.V. - Merkeigenaar

Aanleiding

Devulkanisatie is één van de hoogwaardige recycling technieken om de rubberfractie uit autobanden circulair hoogwaardig te hergebruiken. Om voor end-of-life autobanden hoogwaardige recycling technieken als devulkanisatie effectief en efficiënt te kunnen exploiteren, is het noodzakelijk dat er gedifferentieerde stromen van consistente (hoge) kwaliteit beschikbaar komen. 
Autobanden vormen echter een complex product: ze bestaan uit een complexe mix van materialen, waaronder een diversiteit aan rubber-compounds, textiel, staal en additieven. Bovendien is de autoband opgebouwd uit 20 tot 30 verschillende delen en lagen, waarbij de verschillende delen en lagen van elkaar verschillen van op en samenstelling van rubber- en additievenreceptuur om de band de gewenste eigenschappen te geven.
Momenteel zitten knelpunten in onvoldoende kennis en technologische mogelijkheden op het gebied van karakterisering van banden, hoogwaardige grondstof mining door scheiden, en het automatisch sorteren van banden om de gewenste gedifferentieerde stromen beschikbaar te maken.

Doel van het project

Het doel van dit onderzoeksproject is om nieuwe kennis, inzichten en technologische oplossingsrichtingen te verkrijgen voor het detecteren, scheiden en sorteren van autobanden voor hoogwaardige recycling van
rubber.
Met de beoogde, te onderzoeken nieuwe technologische oplossingen binnen de sorteer- en voorbehandelingsprocessen van de recycling van end-of-life autobanden kan het rendement van recycling via devulkanisatie enorm toenemen: niet alleen kunnen veel grotere aantallen banden sneller verwerkt worden, ook neemt de kwaliteit van de output enorm toe. Dit zorgt voor een hoogwaardiger hergebruik van het gedevulkaniseerde rubber, als component van een nieuwe autoband of andere hoogwaardige rubbertoepassingen. Daarnaast zijn ook andere recycling-methodieken, zoals pyrolyse, gebaat bij gedifferentieerde, hoogwaardige  ingangsstromen.

Korte omschrijving van de activiteiten

De activiteiten binnen UPTYRE worden uitgevoerd in drie inhoudelijke werkpakketten, aangevuld met werkpakketten voor kennisontwikkeling en disseminatie en voor projectmanagement.

De activiteiten zijn gericht op:

  • onderzoek naar key enabling technologies om in alle fasen van voorsortering en scheiding, banden/fracties/granulaat automatisch te kunnen karakteriseren en te kwalificeren;
  • onderzoeken van de potentie van grondstof mining uit gebruikte autobanden. Het doel is om vast te stellen welke kwaliteit(en) de recycling (t/m revulkanisatie) van uniforme deelstromen oplevert, en of dit van voldoende waarde is voor hergebruik in de productie van nieuwe autobanden.
  • onderzoek naar de aanvullende ontwikkelmogelijkheden van automatische bandensortering. Het doel van dit werkpakket is om te komen tot nieuwe kennis rondom industriële automatisering van bandensortering ten behoeve van recycling-doeleinden.

In UPTYRE wordt door vertegenwoordiging van de gehele waardeketen, van ketenregisseur, afvalverwerker, recyclers, engineers tot merkeigenaar samengewerkt aan de voorliggende gezamenlijke opgave.

Projectsamenvatting

Projectnummer CPNL231002
Rijksbijdrage € 1.462.432,00
Locatie Nederland
Jaar 2024
Subsidieregeling Subsidie Circular Plastics NL
Sectoren Recycling, Rubberindustrie
Aanvrager RecyBEM B.V.